Διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις 7 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 5 κρούσματα.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), «μέχρι τις 25/07/2019 (14.00 μ.μ.), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί δέκα (10) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πέντε (5) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και πέντε (5) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ», ενώ όπως σημειώνεται «δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό»

Από τους συνολικά 10 ασθενείς που έχουν καταγραφεί, οι 2 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ακόμη 1 ασθενής νοσηλεύεται σε Κλινική νοσοκομείου, εκτός ΜΕΘ.

Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Πιερίας και Καρδίτσας και στην ανατολική Αττική, στα όρια του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 63 έτη, καθώς έχουν προσβληθεί άτομα από 52 έως 77 ετών.

Στον Πίνακα φαίνεται η γεωγραφική κατανομή των δηλωθέντων κρουσμάτων με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ, ανά εκτιμώμενο Δήμο έκθεσης. Σημειώνεται ότι ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, «από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 25/07/2019, έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, το ένα σε οικισμό του Δήμου Αβδήρων της Π.Ε. Ξάνθης, και το άλλο σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές».