Πριν από λίγες εβδομάδες το ArtemidaNews.gr είχε αναδείξει την αποκάλυψη πως το 2015 ερευνητές δημιούργησαν τα εργαστήρια έναν υβριδικό ιό, συνδυάζοντας τμήματα του ιού SARS και ενός συγγενικού κορονοϊού των νυχτερίδων, με την ονομασία SHC014. Το πείραμα εκείνο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες που προειδοποιούσαν πως πειράματα τέτοιου είδους είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνα.

Διαβάστε την αρχική δημοσίευση ΕΔΩ

Σήμερα, φέρνουμε στο φως ένα σχετικό βίντεο από εκπομπή της Rai 3, που προβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015, για τον κίνδυνο από τη δημιουργία ενός σούπερ ιού, με αφορμή το πείραμα Κινέζων επιστημόνων.

Το ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης για την… Χίμαιρα που κατασκευάστηκε σε εργαστήρια της Κίνας, εξηγεί πώς συνδυάστηκαν τμήματα του ιού SARS και ενός συγγενικού κορονοϊού των νυχτερίδων, με την ονομασία SHC014, δημιουργώντας έναν υβριδικό ιό ικανό να βλάψει τον άνθρωπο. Έναν ιό που παρέμενε τότε κλειδωμένος στα εργαστήρια, εγείροντας όμως ανησυχία παγκοσμίως.

Έναν χρόνο νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σταμάτησε τη χρηματοδότηση σε έρευνες που στόχευαν στο να κάνουν τους ιούς πιο μεταδοτικούς. Όμως, αυτό δεν πτόησε τους Κινέζους που είχαν προχωρήσει την έρευνα και έκριναν πως δεν ήταν τόσο επικίνδυνη.

Αν και ορισμένοι επιστήμονες συμφωνούσαν τότε πως οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο είναι ασήμαντες, πολλοί άλλοι ειδικοί προειδοποιούσαν πως δεν είναι συνετό να δημιουργούνται μεταλλαγμένοι ιοί που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο των εργαστηρίων.

Δείτε το ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα: