Ο κορονοϊός προσβάλλει όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Ειδικότερα, όμως, το αναπνευστικό μας σύστημα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου και εγκατάστασης του κορονοϊού.

Οι πνεύμονες του καπνιστή παρουσιάζουν χρόνια βλάβη, η οποία ευνοεί τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό. Για την επιτυχή άμυνα απέναντί του, προϋπόθεση είναι ένα υγιές αναπνευστικό σύστημα.

Με αφορμή τη σύνδεση του καπνίσματος με τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνει έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν το κάπνισμα, παραθέτοντας τους παρακάτω πέντε λόγους:

Μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Με τη χρήση προϊόντων καπνού:

  • Προκαλείται πολύ συχνή επαφή των χεριών με το στόμα
  • Ευνοείται η επαφή των χεριών με μολυσμένα αντικείμενα (πακέτο, σπίρτα, αναπτήρας, συσκευές ατμίσματος,κλπ) ανεξάρτητα από τη χρήση προστατευτικών γαντιών.
  • Δυσχεραίνεται η σωστή και συνεχής χρήση της μάσκας
  • Διευκολύνεται η παραμονή του κορονοϊού στον αέρα, λόγω του εκπνεόμενου αέρα που αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Βαρύτητα COVID-19

2,5 φορές περισσότεροι καπνιστές ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε ΜΕΘ έναντι των μη καπνιστών ασθενών (Μελέτη από την Κίνα)

Δυσμενής πρόγνωση COVID-19

Διπλάσιοι θάνατοι στους καπνιστές ασθενείς με COVID-19 σε σχέση με τους μη καπνιστές ασθενείς.

Διασπορά του κορονοϊού

  • Ο καπνιστής (ιδίως ο πάσχων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) προκαλεί με τον βήχα του μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων με κορονοϊό
  • Τα σταγονίδια με τον βήχα σε κλειστό χώρο εξακοντίζονται με ταχύτητα άνω των 10 μέτρων/ δευτερόλεπτο σε απόσταση μεγαλύτερη των 7 μέτρων.
  • Ο χρήστης προϊόντων καπνού παράγει ρύπους που συμβάλλουν στη διασπορά του ιού (αποτσίγαρα, αιωρούμενα σωματίδια)

Παθητικό κάπνισμα – Προστασία παιδιών

Στον καπνιστή συνίσταται να καπνίζει μόνο σε εξωτερικούς χώρους (αυλή, βεράντα) και μακριά από τα παιδιά.