eurobank
vivliopoleio

Με ανακοίνωση της η  τράπεζα Eurobank στα Σπάτα κλείνει στο τέλος του Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι από αρχές Φεβρουαρίου το κατάστημα μεταφέρει τις υπηρεσίες του στην Παλλήνη, στο κατάστημα επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 26.

vivliopoleio

Με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος της τράπεζας ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου δημοσιεύει στο facebook

“Δεν είναι σκόπιμο να ψάχνουμε αίτια και αφορμές για το “λουκέτο” στα καταστήματα των τραπεζών της πόλης μας όταν πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο εξυγίανσής τους. Λουκέτο στο 1/3 των καταστημάτων των τραπεζών, μείωση του προσωπικού κατά το 1/5 και επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ομίλων περιλαμβάνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, που ήδη επεξεργάζονται οι διοικήσεις τους με στόχο τη δραστική μείωση των λειτουργικών τους εξόδων και την ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας, η οποία πέρυσι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.

H διαδικασία εξελίσσεται υπό τις οδηγίες, αλλά και τη συνεχή επιτήρηση της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, η οποία μέσω του εποπτικού μηχανισμού έχει ζητήσει από τους συστημικούς ομίλους την κατάρτιση νέων επιχειρησιακών πλάνων, προσαρμοσμένων στα τρέχοντα μακροοικονομικά δεδομένα, με σημαντική μείωση των δαπανών λειτουργίας.

Oι περικοπές θα επικεντρωθούν λοιπόν, στο δίκτυο των καταστημάτων όπου αναμένεται να κλείσουν το ένα στα τρία καταστήματα. Από τα σημερινά 1.832 καταστήματα που έχουν όλες μαζί οι τράπεζες σε όλη την Ελλάδα, θα περιοριστούν στα 1.200 περίπου μέχρι το 2021, με ίσο περίπου αριθμό καταστημάτων για όλες τις τράπεζες.

Παράλληλα, το προσωπικό θα μειωθεί το ίδιο διάστημα, κατά 7.000 άτομα περίπου, σε σύνολο 38.000 εργαζομένων περίπου σήμερα, αφού παρά τα λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα τραπεζών πανελλαδικά και τα πετυχημένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τελευταίων χρόνων, οι αριθμοί εξακολουθούν να μην βγαίνουν.”

O Επικεφαλής της Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών και Δημοτικός Σύμβουλος, Φίλιππος Αργυρός, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στα facebook τα εξής :

«Νέο οικονομικό πλήγμα για τον Δήμο μας.

Μετά το πρόσφατο κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην Αρτέμιδα, σήμερα ανακοινώθηκε το κλείσιμο της Eurobank στα Σπάτα. Θυμός και αγανάκτηση είναι τα πρώτα συναισθήματα του κόσμου και ειδικά των ανθρώπων της αγοράς. Όμως τίποτα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όλες οι εξελίξεις έχουν την αιτία τους και την εξήγηση τους. Δυο βασικά χρονικά σημεία έχουν σημαδέψει την οικονομική ζωή της πόλης των Σπάτων.

1) Το ζεστό χρήμα που δόθηκε στους ιδιοκτήτες κατά την απαλλοτρίωση για την κατασκευή του αεροδρομίου λειτούργησε σαν μαγνήτης τότε για τις τράπεζες. Όλες οι τράπεζες άνοιξαν τότε υποκαταστήματα στα Σπάτα – το Eλ Nτοράντο της εποχής – τα λεφτά πάρκαραν στα ταμεία των τραπεζών δίνοντας καλές αποδόσεις στους καταθέτες και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οικοδομικός οργασμός, αντιπαροχές και πολυκατοικίες ήταν μερικά από τα φαινόμενα της εποχής των παχέων αγελάδων και της πρόσκαιρης ευδαιμονίας.

2) Τη διετία 2008 – 2010 τρία βασικά χτυπήματα δέχθηκε η οικονομική και εμπορική ζωή των Σπάτων.

Α) Η επερχόμενη οικονομική κρίση που χτύπησε και τη πόλη μας.

Β) Η αυθαίρετη μονοδρόμηση της οδού Β. Παύλου (της αγοράς των Σπάτων).

Γ) Η λειτουργία του εκπτωτικού χωριού σε απόσταση αναπνοής από τα Σπάτα.

Στην δεκαετία που ακολούθησε έως σήμερα άμεσο αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο πολλών καταστημάτων και φυσικά η απαξίωση της αγοράς όπως τη ζούμε σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια καμία, το ξαναλέω, καμία δημοτική αρχή και κανένας Δήμαρχος δεν ενδιαφέρθηκε, κανένας δεν νοιάστηκε για ότι συνέβαινε.

Πλήρης αδιαφορία για αυτή την πόλη, για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.

Υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τα όσα έχουν συμβεί στα Σπάτα.

Στα τελευταία δημοτικά συμβούλια ως δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης θέτω συνεχώς θέμα συζήτησης σχετικά με την αγορά αλλά και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν βλέπω ανάλογο ενδιαφέρον από το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δέχεται της αναγκαιότητα μιας τέτοιας συζήτησης αλλά μεταθέτει το θέμα από μήνα σε μήνα.

Καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αναλογιστούν την ευθύνη τους.

Υ.Γ. Ψιθυρίζεται ότι και η Alpha Bank θα κλείσει το υποκατάστημα της στα Σπάτα, εύχομαι να μην ισχύει κάτι τέτοιο.

Φίλιππος Αργυρός

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών».

stamataki
vivliopoleio