Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στην Ημερίδα της ΚΕΔΕ & του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου με θέμα: «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου στη Ραφήνα.

Η Ημερίδα αποτελεί πρωτοβουλία για την έναρξη ενός ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου, για την διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας. Με στόχο την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, των πολιτιστικών αγαθών και του περιβάλλοντος από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή.

Στόχος είναι μέσα από το διάλογο να μπουν οι βάσεις για την αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την ενημέρωση και την εκπαίδευση του πληθυσμού, αλλά και των δυνατοτήτων του εθελοντικού κινήματος, προκειμένου να επιτύχουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου Βλάσσης Σιώμος της Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε σχετικά:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποτίνουμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νεκρούς εκείνης της δύσκολης, ακριβώς πριν ένα χρόνο ημέρας. Παράλληλα όμως, είμαστε εδώ για να εκτιμήσουμε τι άλλαξε, ή καλύτερα να προτείνουμε τι πρέπει να αλλάξει, για να μην επαναληφθεί ξανά ανάλογη τραγωδία.

Κατά τη γνώμη μου απαιτείται σχεδιασμός εξ αρχής των επιχειρησιακών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας της Πολιτείας, των Δήμων και των Περιφερειών, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, με πιο λεπτομερή και πιο ακριβή συντονισμό με κατεύθυνση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή όπως συμβαίνει σήμερα.

Επίσης νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο, να δημιουργηθεί ειδικό ξεχωριστό Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία αποτελούμενο από οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα αναγκαιότητα αποτελεί πλέον η μετατροπή των συμβάσεων Πυροπροστασίας σε 5μηνες, ώστε να συμπίπτουν με την χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Έτσι θα υπάρχει διπλό όφελος για την κοινωνία μας, αφενός γιατί θα υπάρχει στήριξη της Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους, Συνδέσμους και Περιφέρειες, και αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Θεωρώ επίσης ότι αποτελεί αναγκαιότητα η άμεση υλοποίηση του πάγιου αιτήματος της Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας. Επιπροσθέτως πρέπει επιτέλους να εξαιρεθούν οι συμβασιούχοι στην Πολιτική Προστασία από την ανάγκη για παρέλευση δωδεκαμήνου, έως τη νέα τους πρόσληψη.

Τέλος πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το εθελοντικό κίνημα, με πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση και γνώση σε πολύπλευρες μορφές επικινδύνων φαινομένων, που η κλιματική αλλαγή έχει κάνει αναγκαιότητα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν : ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος,  ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο ΓΓ Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, η ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο  Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Α. Αυγερινός.

Οι Δήμαρχοι : Πεντέλης – Δήμητρα Κεχαγιά, Ραφήνας – Πικερμίου – Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα – Στέργιος Τσίρκας, Παλλήνης – Αθανάσιος Ζούτσος, Διονύσου – Γιάννης Καλαφατέλης, Φυλής – Χρήστος Παππούς, Ωρωπού – Γιώργος Γιασιμάκης, Πετρούπολης – Ευάγγελος Σίμος, Λαυρεωτικής – Δημήτρης Λουκάς, Μεγαρέων –  Γρηγόρης Σταμούλης, Κρωπίας – Δημήτρης Κιούσης, Ηρακλείου – Νίκος Μπάμπαλος, Εορδαίας – Σάββας Ζαμανίδης, Παιανίας – Ισίδωρος Μάδης, Φιλοθέης  –  Ψυχικού – Δημήτρης Γαλάνης, Θηβαίων – Σπύρος Νικολάου, Μήλου – Γεράσιμος Δαμουλάκης, Ασπροπύργου – Νίκος Μελετίου, Ήλιδας – Γιάννης Λυμπέρης, πλήθος αιρετών και κόσμου.

Σύμφωνα με την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση, από τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος δεν παρευρέθη κανείς.