pennygiannakopoulou
vivliopoleio

Μία επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, προτείνει στους αναγνώστες του το maxmag.gr, με αφορμή την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

«Μετά από έξι μήνες, ήρθε, επιτέλους η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Μπορούμε να ταξιδέψουμε και πάλι, να επισκεφτούμε συγγενείς και φίλους, που έχουμε καιρό να δούμε ή να κάνουμε μια εκδρομή αναψυχής,να δούμε καινούρια μέρη και να αποκτήσουμε καινούριες γνώσεις.  Ένα τέτοιο μέρος θα μπορούσε να είναι η Βραυρώνα, μια περιοχή στα νότια της Αττικής, κοντά στον Ευβοϊκό κόλπο, την οποία διαρρέει ο ποταμός Ερασίνος. Εκεί βρίσκεται ένα από τα ιερά της Αρτέμιδος, καταμεσής ενός υπέροχου πράσινου τοπίου, τόσο ταιριαστού στη θεά του κυνηγιού και της άγριας φύσης.

pennygiannakopoulou
dianastore

Το ιερό

Το ιερό χρησιμοποιείται από τον 10 αιώνα π.Χ. Αρχικά, ήταν αφιερωμένο στην Ιφιγένεια. Στην συνέχεια πήρε τη θέση της η Άρτεμις, με την Ιφιγένεια να αποκτά μια χθόνια υπόσταση, να λατρεύεται κάτω από τη γη. Η είσοδος του ιερού βρισκόταν στα Βορειοδυτικά, όπου σήμερα σώζεται μια γέφυρα του 5ου αιώνα π.Χ., φτιαγμένη από ασβεστόλιθο. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει έναν ναό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα και μία σπηλιά. Μέσα στη σπηλιά είχε κατασκευαστεί ένα δεύτερο ιερό αφιερωμένο στην Ιφιγένεια. Το μεγαλύτερο μέρος του, όμως, καταλαμβάνεται από μία εντυπωσιακή στοά, χτισμένη σε σχήμα “Π”, που έμεινε ημιτελής, λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου. Επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό μιλούν και για άλλα κτήρια, τα οποία δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

Τι συνέβαινε εκεί;

Πώς χρησιμοποιούσαν, όμως, οι αρχαίοι κάτοικοι το ιερό τους; Όπως σε κάθε ιερό, οι πιστοί συγκεντρώνονταν και άφηναν δώρα στους λατρευόμενους θεούς. Στην προκειμένη περίπτωση, οι θεότητες ήταν η Άρτεμις  και η Ιφιγένεια. Ο στόχος παρέμενε ο ίδιος: να επιτευχθεί η εύνοια των θεών. Φαίνεται πως οι δύο θεές προστάτευαν τις γυναίκες κατά τον τοκετό. Η Άρτεμις είχε και έναν, επιπλέον, ρόλο, αυτόν της προστασίας των μικρών κοριτσιών, τα οποία, οι γονείς τους της αφιέρωναν γιατί εξασφάλισε τη γέννηση τους, σε μια εποχή, που μία γέννα ήταν δύσκολη υπόθεση. Το κοριτσάκια αυτά, οι μικρές “άρκτοι”, οι αρκουδίτσες, ηλικίας από 8-14 χρόνων, υποκαθιστούσαν τη χαμένη αρκουδίτσα της Αρτέμιδος.

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, μία αρκούδα της Αρτέμιδος επιτέθηκε σε ένα μικρό κορίτσι που έπαιζε μαζί της και τα αδέρφια του την έπιασαν και τη σκότωσαν μέσα στο ιερό της θεάς. Η Άρτεμις τότε επέφερε λοιμό στην περιοχή. Οι κάτοικοι έπρεπε να βρουν τρόπο να την εξευμενίσουν. Από τότε, λοιπόν, οι Αθηναίοι υποχρεούταν να της αφιερώνουν τα μικρά κορίτσια τους και να εξιλεώνονται για την ανίερη πράξη.

Τα κοριτσάκια κατά την παραμονή τους εκεί, τελούσαν τα “αρκτεία”. Ντύνονταν με έναν κιτρινωπό μανδύα (τον “κροκωτό”), και χόρευαν μιμούμενα τις κινήσεις μιας αρκούδας. Μετά το τέλος της θητείας τους στο ιερό, ήταν έτοιμα για τον έγγαμο βίο τους. Πολλοί μελετητές πιστεύουν πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, μάθαιναν πράγματα που θα τους χρησίμευαν στην ενήλικη ζωή τους».

Πηγή βίντεο: doumanis.gr

vivliopoleio
stamataki