Ο νεαρός Δημοτικός Σύμβουλος Σπάτων – Αρτέμιδος, Γιώργος Πάσχος, εκπροσώπησε τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος στο πρώτο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, στα Τρίκαλα, στις 26 με 28 Σεπτεμβρίου και μας μίλησε για την εμπειρία του αλλά και για το τι μας «έφερε» σχετικά με τις πόλεις μας.

Artemida News : Θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για το Συνέδριο των Τρικάλων το οποίο παρακολουθήσατε;

Γιώργος Πάσχος : Το τριήμερο 26 έως 28 Σεπτεμβρίου είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συμμετέχω εκπροσωπώντας τον Δήμο μας στο 1ο Plug & Play Συνέδριο για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και έξυπνης πόλης με τίτλο “Restart mAI City” το οποίο έλαβε χώρα στα Τρίκαλα.

Η πρωτοβουλία του Δήμαρχου Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου με στόχο τη δημιουργία επαφής και δικτύωσης ανάμεσα στις δημοτικές αρχές της χώρας φαίνεται πως στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς περισσότεροι από 500 σύνεδροι, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 90 Δήμους,  αλλά και 52 ομιλητές, πλήθος κορυφαίων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων του Δημοσίου και στελέχη της επιχειρηματικότητας συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου.

Η θεματολογία του Συνεδρίου συνδέθηκε τόσο με την Αστική Ατζέντα της Ε.Ε., όσο και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το Συνέδριο αφορούσε σε θέματα όχι μόνο τεχνολογίας αλλά και σε θέματα όπως η διατροφή, ο τουρισμός, οι ιαματικοί πόροι, η βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρική υπευθυνότητα.

Ακόμη παρουσιάστηκαν λύσεις που ήδη υλοποιούνται στον Δήμο Τρικκαίων και σε άλλους Δήμους της χώρας σε ζητήματα, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα αιτήματα των πολιτών, τα απορρίμματα, οι υπηρεσίες κ.α. Τέθηκαν επίσης επί τάπητος θέματα γενικά για τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τις λύσεις σε καθημερινά ζητήματα.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Τρικκαίων και την e-Trikala Α.Ε και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Α.Ν : Ως Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος τι κρατάμε από αυτό το Συνέδριο;

Γ.Π. : Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι «σημασία έχει να ανταλλάξουμε ιδέες εφαρμόσιμες και άμεσες, να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές, να πορευτούμε με κοινό βηματισμό για τις πόλεις μας και τον πολίτη».

Πράγματι το Συνέδριο αυτό αποτελεί την αρχή μιας κοινής πορείας των Δήμων της χώρας και της συνεργασίας τους για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων των δημοτών. Το σημαντικότερο διακύβευμα κατ’ εμέ, το οποίο αφορά και τον Δήμο μας, είναι η κοινή χρήση του “know how”, της τεχνογνωσίας, μεταξύ των Δήμων.

Όπως τόνισε επανειλημμένως τόσο ο Δήμαρχος Τρικκαίων όσο και ειδικοί σύμβουλοί του “ο Δήμος Τρικάλων και η e-Trikala A.E είναι στη διάθεση των υπόλοιπων Δήμων για ό,τι χρειαστούν”. Φυσικά δεν βρίσκουν όλες οι “έξυπνες” λύσεις πεδίο εφαρμογής σε όλους τους Δήμους.

Στη δική μας περίπτωση είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ήδη γίνονται πολλά βήματα για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού αλλά και σημαντική αναβάθμιση στις υποδομές της ύδρευσης με συστήματα τηλεματικής παρακολούθησης. Επίσης προωθούμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα για την “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”.

Βέβαια στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις και για άλλους τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή η ηλεκτρική μετακίνηση που ίσως μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος και στον δικό μας Δήμο.

Όλα αυτά τα συζητήσαμε αμέσως μετά την επιστροφή μου με τον Δήμαρχό μας κ. Μάρκου και πρόκειται να τα συζητήσω και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Τούντα. Τέλος πρόκειται να ενημερώσω σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του.

Ποιος είναι ο Γιώργος Πάσχος :

Γεννήθηκε το 1999 στην Αρτέμιδα. Από τα 6 του χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Αρχικά έμενε στα Σπάτα, όπου πήγε Δημοτικό και Γυμνάσιο, ενώ τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στην Αρτέμιδα.

Μετά το Γυμνάσιο δίνοντας εξετάσεις εισήχθη στο Λύκειο της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής στο οποίο και ολοκλήρωσε το στάδιο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 2017 πέρασε μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3ο έτος των σπουδών του.

Μιλάει δύο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά.

Είναι λάτρης και έχει παρακολουθήσει αρκετές διαλέξεις και σεμινάρια με θέματα που άπτονται της επικαιρότητας όπως η συνταγματική αναθεώρηση, οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Μεσόγειο κ.α.

Ο ίδιος δηλώνει :

«Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι το οποίο βλέπω με θαυμασμό και αγάπη από πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι κάτι το όποιο προέκυψε τώρα. Είμαι ευγνώμων στους δημότες των Σπάτων και της Αρτέμιδας που μου έδωσαν την ευκαιρία να ασχοληθώ ενεργά με τον τόπο που μεγάλωσα και μεγαλώνω και να κάνω χρήση των ακαδημαϊκών μου γνώσεων πάνω στο αντικείμενο της διοίκησης και όχι μόνο».

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Πάσχο για την παραχώρηση της συνέντευξης.