Αυτήν την εβδομάδα γιορτάζουμε τη σχέση της μαμάς με το μωρό της και τους αγαπημένους της που την στηρίζουν στον θηλασμό.

Εάν έχετε αποφασίσει να θηλάσετε, θα ξέρετε ότι βοηθάει πραγματικά να έχετε υποστήριξη από τους γύρω σας.

Ο σύντροφός σας, που αποθηκεύει το αντλημένο γάλα στην κατάψυξη ή σας καθησυχάζει όταν το χρειάζεστε, διαθέτει πάρα πολλούς τρόπους για να σας στηρίξει όταν θηλάζετε και εμείς θέλουμε να τους γιορτάσουμε όλους!

Ευτυχισμένη Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού !

Προετοιμασία για τον θηλασμό

Όταν αποφασίσετε να θηλάσετε, μπορεί να νιώσετε ότι πελαγώνετε. Το σώμα σας είναι φτιαγμένο για αυτή τη διαδικασία, αλλά τι πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων, ώστε να είστε προετοιμασμένες για το θηλασμό; Και ποιος μπορεί να σας βοηθήσει;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού με ένα μικρό προγραμματισμό και να γνωρίσετε τα άτομα τα οποία μπορούν να σας στηρίξουν.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια

Προτού εξετάσουμε τους τρόπους προετοιμασίας για τον θηλασμό, ας αναλύσουμε τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα του θηλασμού.

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού

Αρχικά, είναι το υπέροχο συναίσθημα της γνωριμίας με το μωρό σας. Ο θηλασμός σας επιτρέπει να περάσετε πολύτιμες στιγμές μαζί, επομένως θα απολαύσετε μια αίσθηση οικειότητας και ευεξίας.

Επίσης, το μωρό σας θα επωφεληθεί από τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις ωτίτιδες και περιορίζει τις στομαχικές δυσφορίες και τη διάρροια.

Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά και για εσάς.

Για παράδειγμα, ο θηλασμός συμβάλλει στη συρρίκνωση της μήτρας σας μετά τη γέννα, περιορίζει το ρυθμό εκδήλωσης προβλημάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, ενώ ο θηλασμός για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών ενισχύει την απώλεια βάρους.

Όταν ξεκινάτε το ταξίδι του θηλασμού, προσπαθήστε να έχετε κατά νου αυτά τα πλεονεκτήματα. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές κατά τις οποίες τα πράγματα δεν βαίνουν ομαλά, και τότε θα ήταν χρήσιμο να δείτε τη γενικότερη εικόνα, ώστε να παραμείνετε ψύχραιμες.

Προετοιμασία για το θηλασμό

Ας εξερευνήσουμε τώρα την πρακτική πλευρά του θέματος. Το ταξίδι του θηλασμού σας θα είναι μοναδικό, επειδή δεν υπάρχει άλλη σχέση σαν αυτήν που έχετε με το μωρό σας. Ωστόσο κάθε μητέρα πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε αυτό το ταξίδι να κυλήσει ομαλά.

Κάντε μια μαστογραφία

Η ομορφιά του ανθρώπινου σώματος είναι ότι κάθε στήθος είναι ξεχωριστό. Ζητήστε από έναν επαγγελματία υγείας να εκτελέσει μια μαστογραφία κατά την τακτική προγεννητική εξέταση, ώστε να ελέγξετε την ανάπτυξη των μαστών σας και να γνωρίζετε αν θα πρέπει να κάνετε πιθανές προσαρμογές, όταν ξεκινήσετε το θηλασμό. Έτσι, μπορεί να αποφύγετε δυσκολίες που σχετίζονται με το πιάσιμο της θηλής κατά το θηλασμό.

Θέστε έναν στόχο όσον αφορά τον θηλασμό

Πολλές γυναίκες θεωρούν χρήσιμο να γνωρίζουν για πόσο διάστημα θα θηλάζουν, προτού ξεκινήσουν τον θηλασμό. Για την ακρίβεια, οι γυναίκες που θέτουν ένα στόχο έχουν περισσότερες πιθανότητες να θηλάσουν για μεγαλύτερο διάστημα.  Προσπαθήστε να συνεκτιμήσετε όλες τις πτυχές της ζωής σας, από τον τρόπο ζωής σας έως την εργασία σας και τη στήριξη που λαμβάνετε.

Οργανώστε ένα πρόγραμμα θηλασμού

Αφού θέσετε έναν στόχο, μπορείτε να οργανώσετε ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θηλασμού. Μπορείτε να συμπεριλάβετε πρακτικά ζητήματα που αφορούν τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας μετά τη γέννα ή το πώς θα οργανώσετε το νυχτερινό θηλασμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναλογιστείτε τι θα κάνετε αν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά. Για παράδειγμα, αν αισθανθείτε πόνο στη θηλή, μπορεί να σκεφτείτε να αντλήσετε γάλα με ένα θήλαστρο ή να έχετε εύκαιρη μια κρέμα για τις θηλές, ώστε να προσφέρετε άμεση ανακούφιση στον εαυτό σας.

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την πρώτη ώρα με το μωρό σας

Αφήστε τα φυσικά ένστικτα θηλασμού να εκδηλωθούν, περνώντας την πρώτη σας ώρα μαζί με το μωρό σας και αποκτώντας οικειότητα μεταξύ σας. Το μωρό σας θα προσπαθήσει από ένστικτο να σκαρφαλώσει στο στήθος σας και να αρχίσει να θηλάζει.

Φτιάξτε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

Με την πάροδο του χρόνου, είναι φυσικό οι συνθήκες θηλασμού να αλλάξουν. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε κάποια πράγματα, όπως το είδος θηλάστρου που θα χρειαστείτε, αν δεν είναι δυνατό να θηλάσετε η ίδια το μωρό σας. Για παράδειγμα, ένα χειροκίνητο θήλαστρο είναι χρήσιμο όταν βρίσκεστε έξω και χρειάζεστε μια πρακτική λύση. Αντιθέτως, αν χρειάζεστε μια αποτελεσματική λύση για τη δουλειά σας, τότε το ηλεκτρικό θήλαστρο αποτελεί μια καλύτερη επιλογή.

Πηγή : Philips Avent