Τη θέσπιση γρήγορων διαδικασιών για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης στις πόλεις, αποφάσισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως έγινε γνωστό, σχετικός οδηγός ρυθμίσεων θα σταλεί άμεσα στους Δήμους της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

stamataki

«Η παρέμβαση μας για τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και είναι ένα ακόμα όπλο ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού. Έτσι περιορίζουμε τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε το ποδήλατο που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «οι παρεμβάσεις αυτές είναι προσωρινές, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μας δείξουν το δρόμο για πιο μόνιμες επιλογές. Οι πόλεις μας έχουν ανάγκη από περισσότερο ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες».

Ειδικότερα, σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προβλέπει ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

  • να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών,
  • να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι,
  • να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζόδρομων, τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζομένων ατόμων, και
  • να δημιουργούνται «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας» σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας.

Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπονεί ήδη έναν οδηγό εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών που θα σταλεί στους Δήμους και θα δίνει οδηγίες για:

  • την ανακατανομή του οδικού χώρου,
  • τη δημιουργία προσωρινών λωρίδων κίνησης του ποδηλάτου,
  • τις ειδικές παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας,
  • τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων και λωρίδων πεζών.

Ακόμη θα περιλαμβάνει προτάσεις σχεδιασμού για τη δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια.

Γενναία κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση

Γενναία κίνητρα για την αγορά όχι μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και σκούτερ και ποδηλάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την ενεργοποίηση νέου προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” το φθινόπωρο με αυξημένο προϋπολογισμό και την χάραξη Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση ONNED talks, με θέμα “Η πράσινη ατζέντα της Κυβέρνησης”, που διοργάνωσε η Οργάνωση Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε συνοπτικά την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση, την προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ηλεκτροκίνησης, την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, την ανακύκλωση, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και την γενικότερη προώθηση του ποδηλάτου, αλλά και την απόσυρση των πλαστικών μια χρήσης. «Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες. Είναι πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται και που θα γίνει ακόμα πιο ορατή τις επόμενες μέρες, αλλά και τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.