Έρχεται το «φεγγάρι του κάστορα» και μερική έκλειψη Σελήνης

Η προτελευταία πανσέληνος του 2023 ή αλλιώς το «φεγγάρι του κάστορα» θα φωτίσει τον ουρανό στις 27 Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και μια μερική έκλειψη Σελήνης.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 21:01 (ώρα Ελλάδος) καθώς η Σελήνη θα εισέρχεται στην παρασκιά της Γης, αλλά μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής με γυμνό μάτι.

stamataki

Όπως αναφέρει το Forbes, το «φεγγάρι του κάστορα» θα φαίνεται μεγαλύτερο και για περίπου 15-20 λεπτά θα είναι πορτοκαλί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βλέπουμε μέσα από το πιο πυκνό τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας.

Το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει πιο εύκολα μέσα στην ατμόσφαιρα από το μικρού μήκους κύματος μπλε φως, το οποίο προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διαχέεται.

Πηγή: ΕΡΤ