Η μοναδική ηλιακή έκλειψη του έτους θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου και θα είναι ορατή σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο κατά το οποίο ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι, στον ουράνιο θόλο, τα δύο σώματα φαίνεται πως έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Πρόκειται για μία κοσμική σύμπτωση, αφού ο ήλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από τη σελήνη, αλλά φαίνεται αντίστοιχα και 400 φορές μικρότερος.

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μέρη της Νότιας Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, του Ειρηνικού, του Ατλαντικού, του Ινδικού Ωκεανού και της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με τη NASA, οι κάτοικοι σε περιοχές σε Αγία Ελένη, Ναμίμπια, Λεσότο, Νότια Αφρική, Νότια Γεωργία, Νησιά Σάντουιτς, Νησιά Κροζέτ και Φώκλαντ, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη ηλίου στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε αυτές τις περιοχές η έκλειψη θα συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές θα πρέπει να έχουν έναν καθαρό ορίζοντα κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου για να δουν την έκλειψη.

stamataki