Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η γενική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη λήψη και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο κ. Ρουπακιώτης παρακολούθησε προσομοίωση συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, υπηρεσιακά στελέχη και τους επικεφαλής της SingularLogic.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Δοκιμής ο υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Παρακολουθήσαμε μία πρόβα εκλογών. Από την ώρα που ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα μέχρι το βράδυ που τα αποτελέσματα φτάνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες των τηλεθεατών, των πολιτών. Η οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, εκτός από τους τα στελέχη και τους υπαλλήλους των περιφερειακών ενοτήτων, εκτός από όλους όσοι συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές, η οργάνωση ανήκει σε έναν μεγάλο αριθμό στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, περί τους τετρακόσιους. Τα αποτελέσματα συλλέγονται εδώ με πλήρη αξιοπιστία και μεγάλη ταχύτητα και στη συνέχεια αυτά διεκπεραιώνονται στην εταιρία SingularLogic, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο συνεργάζεται για 38 ολόκληρα χρόνια για αυτή τη διαδικασία, η οποία με πλήρη έλεγχο και αξιοπιστία που δεν επιτρέπει την παραμικρή αμφιβολία αμφισβήτησης και με μεγάλη ταχύτητα, τα παρουσιάζει, πλέον προς το κοινό και εκεί ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ευχαριστούμε όλους και όλες που συνεργούν και συμμετέχουν στην πληρότητα, την ταχύτητα και την αξιοπιστία μιας μέγιστης στιγμής για την ελληνική κοινωνία και κάθε κοινωνία, αυτή των εκλογών. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε:

«Για άλλη μία φορά το υπουργείο Εσωτερικών, από την πολιτική του ηγεσία, τον Υπουργό τον κ. Ρουπακιώτη, μέχρι όλα τα στελέχη της διοίκησης, του Υπουργείου Εσωτερικών, θα αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τις καλύτερα οργανωμένες εκλογές, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Όταν αυτά τα στελέχη και αυτό το υπουργείο Εσωτερικών πριν από ενάμιση μήνα μπόρεσε να κάνει τις δυσκολότερες εκλογές στην ιστορία του ελληνικού κράτους, είμαστε αισιόδοξοι και για την Κυριακή. Όλα θα πάνε πολύ καλά. Να είστε καλά».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τους ενημερώσει για την εκλογική διαδικασία.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε σε εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης:

«Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι το υπουργείο Εσωτερικών με τις υπηρεσίες του είναι πανέτοιμο, κατά κυριολεξία να οργανώσει στην εντέλεια τις εθνικές εκλογές. Αναμφισβήτητα συνεργάζεται και με άλλα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και υπηρεσίες άλλων φορέων, Περιφερειών, Δήμων, Δικαστικών Ενώσεων, Δικηγορικών Συλλόγων, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οργανώνουμε διαδικασία εκλογική, με ηρεμία, με όση δυνατή ταχύτητα και αξιοπιστία αυτονόητη, με τη συλλογή και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, χωρίς καθυστέρηση.

Εκείνο όμως που, πρέπει να γίνει κατανοητό από την ελληνική κοινωνία είναι ότι πρέπει οι ελληνίδες και οι έλληνες να έρθουν ψηφίσουν, να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους, τις εκλογικές, τις πολιτικές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες, ωστόσο δεν είναι λόγια βροντερά το να λέμε ότι αυτή είναι η ύψιστη στιγμή της δημοκρατίας, έχει ανάγκη το δημοκρατικό μας σύστημα να το στηρίξουμε. Όταν αυτό είναι ενισχυμένο παράγει και διασφαλίζει δικαιώματα, όταν είναι αποδυναμωμένο τα δικαιώματα αμφισβητούνται και καταργούνται. Σας ευχαριστώ».

Νωρίτερα, ο κ. Ρουπακιώτης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαπίστωσε: «Υπάρχει μια ανησυχία σε χώρες της Ευρώπης. Σκιάζεται αυτό το όραμα και τείνουν να επικρατήσουν σε κάποιες χώρες ιδέες μακριά από τους θεσμούς μιας δημοκρατικής οργάνωσης της Πολιτείας, ελεύθερης έκφρασης της κοινωνίας, με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας όπως αυτή έχει ενδυναμωθεί στην διάρκεια εκατονταετιών. Και γι’ αυτό τον λόγο και η συμμετοχή στις εκλογές των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολύ θα θέλαμε να δώσει ένα δείγμα ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες, η ελληνική κοινωνία, με την μικρότερη αποχή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμώς για την ενημέρωση. Παρακαλώ να μεταφέρετε τις ευχαριστίες όλων μας, και εμού προσωπικώς, προς το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εσωτερικών για τον άψογο τρόπο προετοιμασίας και αυτών των Εκλογών. Θέλω να τονίσω μόνο τούτο, προσθέτοντας σ’ αυτά που είπατε προηγουμένως: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήρθε η ώρα των Πολιτών.  Και, κατά μεγάλο μέρος, η ευρωστία της Αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας εξαρτάται από την συμμετοχή των Πολιτών, κάθε φορά που η συμμετοχή αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως είναι άλλωστε και αυτή η κορυφαία συμμετοχή στις Εκλογές, με βάση την Δημοκρατική Αρχή.  Και ιδίως ως προς τις Εκλογές, όλοι οι Πολίτες πρέπει να έχουμε κατά νου την θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 1 παρ.3 του Συντάγματος: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.  Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».