Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν εφέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Πιο αναλυτικά, όσα νοικοκυριά αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα και είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα, θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που τους χορηγήθηκε για την περίοδο 2021-2022 και τα Χριστούγεννα θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται, ενώ τότε θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

vivliopoleio
stamataki

Παράλληλα, από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν έκπτωση 25 λεπτά στο λίτρο.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ, από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με ΚΥΑ.

Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 νοικοκυριά καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά όρια, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

• Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

• Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

• Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στις 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.