Μεγάλο σάλο έχουν προκαλέσει όσα είπε, προ λίγων ημερών, ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Ραφήνας. Και ιδιαίτερα οι αναφορές του στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε πως είναι καλύτερα που η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, ενώ έφθασε στο σημείο να πει πως «όπου ήταν οι Τούρκοι, ήταν πολύ καλύτερα».

Το θέμα της ομιλίας του ήταν: “Οι Άγιοι Πάντες δια Πίστεως κατηγωνίσαντο Βασιλείας”. Αναφέρθηκε σε βιωματικές εμπειρίες από την σχέση του με τους Άγιο Παΐσιο και Άγιο Πορφύριο. Αλλά σε πολλά σημεία της ομιλίας του, άφησε τους παρευρισκόμενους με το στόμα ανοικτό…

Μεταξύ άλλων, ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου ανέφερε: «Όπου ήταν οι Τούρκοι ήταν πολύ καλύτερα! Ντροπή μας, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η Κρήτη; Πολύ πιο ωραίο μοναχισμό η Κρήτη. Στην Κρήτη δεν έκλεισε κανένα μοναστήρι ο Τούρκος, ενώ στην Ελλάδα, με διάταγμα του Όθωνα, κλείσανε άπειρα μοναστηράκια και κλείσανε εκκλησιές και πήραν τα λείψανα των Αγίων και τα πετάγανε από μέσα από τις λειψανοθήκες, και κρατάγανε τα ασήμια για να τα κάνουνε μισθό για το Κράτος.

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι που ήσαν υπό τους Τούρκους, κάνανε τις διαδικασίες τους… Κινδυνεύανε; Κινδυνεύανε. Θανατωνόντουσαν; Θανατωνόντουσαν. Ναι, δεν είχαν λευτεριά. Μπορεί να μην είχαν λευτεριά, αλλά είχαν τη σωστή πίστη.

Γι’ αυτό κυρία Αρβελέρ, έλεγαν οι άνθρωποι: Χίλιες φορές να δω του Τούρκου το σαρίκι μες στην Πόλη, παρά να δω την τιάρα. Καλύτερα να μη δω κανένα, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αλλά αν είναι να διαλέξω, προτιμώ τον Τούρκο παρά τον Φράγκο!».

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε: «Να πάμε και λίγο στην Αγιά Σοφιά, που έχετε στενοχωρηθεί; Δόξα σοι ο Θεός!

Δε μου λέτε, ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε μες στην Αγιά Σοφία; Άπειροι! Με το κωλοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέματα λέω; Γιατί το είχανε μουσείο και μπαίνανε όλοι οι άχρηστοι μέσα, βρωμεροί και τρισάθλιοι, όλοι οι τουρίστες από όλα μέρη του κόσμου, χωρίς να σέβονται τίποτα. Τίποτα δε σεβόντουσαν!

Τώρα θα βγάλεις τα παπούτσια για να μπεις μέσα! Μήπως είναι ευσέβεια; Θα φορέσεις γυμνό ρούχο να μπεις γυμνός μέσα; Όχι… Θα σου φοράει αυτό το ρούχο, το φουστανάκι το τουρκικό, και θα μπεις μέσα χανουμάκι, μια χαρά ντυμένος, θα φορέσεις και τη μπούργκα, γιατί δε σου άρεσε, αλλά γυμνωνόσουνα κι έμπαινες μέσα στην Αγιά Σοφιά!».

«Μήπως είναι διόρθωση και δεν είναι κατάρα;», αναρωτήθηκε στο αμφιλεγόμενο κήρυγμά του.

Από τα βέλη του δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Μήπως θυμάστε όταν πήγε το καλό μας το παιδί, που έβγαλε έρπη από την πολύ τη δυσκολία; Και όλες οι γριές το ψηφίσανε τη δεύτερη φορά γιατί είχε τον έρπη και τον πόναγε τον κακομοίρη…

Πήγε κι αυτός στην Αγιά Σοφιά. Στην Αγιά Σοφιά πήγε, σταυρό δεν έκανε. Βρίσκει μια γάτα στην Αγιά Σοφιά. Κάτω από τον Χριστό, είναι μια γάτα… Και της κάνει “ψιτ, ψιτ, ψιτ” της γατούλας… Του λέγανε “Κύριε Πρωθυπουργέ, η Παναγία ψηφιδωτό” και αυτός έκανε “ψιτ, ψιτ, ψιτ” στη γατούλα.

Ε, τώρα, στην Αγιά Σοφιά δε θα έχει γάτες και σκυλιά!».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέφερε: «Μπα, τους πήρε ο πόνος για την Αγιά Σοφιά!

Δε μου λέτε, πόσα περίφημα μοναστήρια με ψηφιδωτά έχουμε εδώ πέρα εμείς και δε σας καίγεται καρφάκι. Μηδέ των αρχιερέων, μηδέ της Συνόδου, μηδέ του Κράτους. Να κάνουμε μία λειτουργία στην Παναγία τη Δαφνιώτισσα. Μία λειτουργία να κάνουμε σε μοναστήρια παλιά, που η Αρχαιολογία τα έχει κλεισμένα και δεν τα δίνει μην έχει φθορά».

Υποστήριξε μάλιστα πως αν δεν ήταν οι Τούρκοι, η Αγία Σοφία θα είχε καταρρεύσει προ πολλού. «Σας πήρε ο πόνος για την Αγιά Σοφιά. Κι αν δεν ήταν ο Τούρκος, η Αγιά Σοφιά θα είχε πέσει. Ποιος θα τη συντηρούσε; Ποιος; Το Γένος; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο; Ο Τούρκος το συντήρησε», είπε ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου.

Δείτε το βίντεο και τα σχόλια δικά σας…

Η ομιλία του π. Ευάγγελου Παπανικολάου ξεπέρασε τα σύνορα και έφθασε μέχρι την Τουρκία, όπου περιχαρή τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας ανέδειξαν το θέμα, με πηχυαίους τίτλους.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, που συνοδεύεται από βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του ιερέα, με τουρκικούς υπότιτλους.