Τελευταία ευκαιρία για να κάνουν οι πολίτες ρυθμίσεις οφειλών σε Δήμους χωρίς πρόστιμα, αφού εκπνέει η προθεσμία. Και στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος λήγει η προθεσμία.

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η προθεσμία για υποβολή δήλωσης στους οικείους Δήμους περί της μη χρήσης των ακινήτων, στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την παρ. 1 του άρθρου 103 του νόμου 4604/2019 (ΦΕΚ Τεύχος Α 50/26.03.2019) που ανοίγει πλαίσιο ρύθμισης «περί μη χρήσης ακινήτου».

Διόρθωση τετραγωνικών

Επίσης, ευνοϊκή διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε δημότες να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου που κατοικούν και έως τις 31 Μαρτίου του 2020 και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών αλλά και των επαγγελματικών χώρων που έχουν στην ιδιοκτησία τους, χωρίς καθόλου πρόστιμα και καμία απολύτως προσαύξηση για πιθανή μη υποβολή ή υποβολή οποιασδήποτε ανακριβούς δήλωσης.

Βεβαιωμένες οφειλές σε Δήμους

Εξίσου σημαντικό είναι ότι με βάση το ΦΕΚ 145/30-9-2019 δόθηκε και παράταση για την υποβολή αίτηση ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους έως και 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η προθεσμία αρχικά έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, ωστόσο κατατέθηκε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης εκ μέρους των πολιτών για ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που τους έχουν βεβαιωθεί σε έως 100 δόσεις, κατόπιν βεβαίως αιτήσεως του οφειλέτη.

Και στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος λήγει η προθεσμία ρύθμισης οφειλών την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ποσοστό απαλλαγής από 100% έως και 50% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ανάλογα κάθε φορά  με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο εκάστοτε πολίτης οφειλέτης.

Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Την ίδια στιγμή, στη συνάντηση Θεοδωρικάκου -ΠΟΜΙΔΑ ετέθησαν θέματα που σχετίζονται με τις οφειλές ιδιοκτητών ακινήτων προς τους Δήμους. Για το θέμα των αιτήσεων κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μελλοντικά θα υπάρξει οριστική λύση που θα «αποσυνδέεται» από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2019.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι θα εκδοθεί άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος για την απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις στους ιδιοκτήτες που δηλώσουν οικειοθελώς έως τις 31 Μαρτίου 2020 στον οικείο δήμο, το σωστό εμβαδόν των ακινήτων στα οποία έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα.