Εικόνες – Αγιογραφίες: Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητές τους;

Δεν υπάρχει σπίτι Χριστιανών που να μην έχει τουλάχιστον μία εικόνα σε κάποιο εμφανές σημείο. Ωστόσο, όταν κάποιος πάει σε ένα κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη θα δει ότι οι τιμές στις εικόνες είναι πολλές και διάφορες. Κάποιες μάλιστα λένε πως είναι αγιογραφίες κι έτσι είναι πολύ πιο ακριβές από τις άλλες. Αυτό είναι φυσικό να δημιουργεί πολλές απορίες αλλά και μπέρδεμα στους πιστούς. Γιατί κάποιες εικόνες θρησκευτικές είναι πιο ακριβές από τις άλλες και γιατί μία αγιογραφία είναι πιο ακριβή από μία απλή εικόνα; Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα που όλοι πρέπει να ξέρουν όσον αφορά τις εικόνες – αγιογραφίες της πίστης μας.

Αγιογραφίες & Εικόνες – Σχέδια

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τόσο οι εικόνες όσο και οι αγιογραφίες έχουν τα ίδια θέματα και σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα βρείτε Βυζαντινής τεχνοτροπίας απεικονίσεις Αγίων. Για παράδειγμα, οι αγιογραφίες Παναγίας είναι πάντα πολύ δημοφιλείς. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εικόνες μπορεί να είναι αντιγραφή κάποιας ήδη υπάρχουσας και διάσημης εικόνας της πίστης μας, όπως για παράδειγμα της Παναγίας Σουμελά.

Σε τι διαφέρει μία αγιογραφία από μία εικόνα;

Η πρώτη και κύρια διαφορά είναι ότι όταν μιλάμε για αγιογραφίες στην ουσία μιλάμε για εξ ολοκλήρου χειροποίητες εικόνες. Τόσο το πλαίσιο της εικόνας όσο και η ίδια η εικόνα έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς καλλιτέχνες γι’ αυτό και συνήθως θα δείτε αρκετά υψηλές χειροποίητες αγιογραφίες τιμές. Οι εικόνες από την άλλη είναι προϊόν μαζικής παραγωγής. Οι εικόνες σε ξύλο ας πούμε συνήθως είναι απλές εκτυπώσεις ή δημιουργούνται με κάποια άλλη «βιομηχανική» διαδικασία. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και χειροποίητες εικόνες, απλά πάλι κάποιο μέρος τους θα είναι «βιομηχανικό». Για παράδειγμα, στις χειροποίητες ασημένιες εικόνες, συνήθως μόνο το ασήμι είναι δουλεμένο στο χέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγιογραφίες αγίων είναι συνήθως πρωτότυπες δημιουργίες από το χέρι κάποιου αγιογράφου, ενώ οι απλές εικόνες είναι συνήθως αντιγραφές διάσημων εικόνων ή ακόμη κι έργων άλλων αγιογράφων.

Έχουν ομοιότητες;

Αν μιλάμε για εκκλησιαστικές εικόνες, τότε μπορούμε να πούμε ότι το κοινό που θα έχουν με τις αγιογραφίες θα είναι η αυστηρή Βυζαντινή τεχνοτροπία. Επίσης, όπως είπαμε και πριν, υπάρχουν και χειροποίητες εικόνες. Εννοείται πως οι χειροποίητες εικόνες τιμές είναι πιο υψηλές από αυτές στις «μαζικής παραγωγής».

Αγιογραφημένες Εικόνες – Τιμές

Όσον αφορά τις χειροποίητες αγιογραφίες τιμές, θα πρέπει να πούμε ότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι φυσικά ο αγιογράφος αφού οι αγιογραφίες ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη είναι πιο περιζήτητες και ακριβές από ενός άγνωστου.  Άλλος παράγοντας είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εικόνα. Εννοείται ότι μία ασημένια αγιογραφημένη εικόνα θα είναι πολύ πιο ακριβή από μία ξύλινη. Τέλος, σημαντικό ρόλο στις αγιογραφημένες εκκλησιαστικές εικόνες τιμές παίζει και το θέμα. Όσο πιο πολύπλοκο είναι το θέμα και οι απαιτήσεις του πελάτη – να θυμάστε πάντα ότι μιλάμε στην ουσία για πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες – τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος.

Πόσο κοστίζει μια αγιογραφία σε εκκλησία;

Όταν μιλάμε για αγιογραφία σε εκκλησία τότε μιλάμε είτε για αγιογραφημένες εκκλησιαστικές εικόνες, είτε για κάποια τοιχογραφία. Άσχετα με τον τύπο της αγιογραφίας, συνήθως γίνεται σαν ολοκλήρωση κάποιου τάματος και πάντα σε συνεννόηση με την εκκλησία. Με απλά λόγια, δεν μπορεί ο πιστός να αναρτήσει στον τοίχο μία εικόνα, ακόμη και αν είναι από τον πιο διάσημο αγιογράφο. Το κόστος της αγιογραφίας εξαρτάται πέρα από τους παράγοντες που αναφέραμε στη προηγούμενη ενότητα και από τον τύπο. Εννοείται ότι οι εκκλησιαστικές εικόνες τιμές είναι πιο χαμηλές από αυτές των τοιχογραφιών.

Εν κατακλείδι, αν θέλετε οικονομικές εικόνες, τότε οι κλασσικές θρησκευτικές εικόνες είναι η καλύτερη επιλογή για το σπίτι σας. Οι αγιογραφημένες εικόνες είναι καλύτερη επιλογή για προσεγμένα εικονοστάσια αλλά και για προσφορές στις εκκλησίες. Εννοείται ότι και οι δύο τύποι εικόνας έχουν την ίδια «πνευματική αξία».