Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω της πανδημίας κορονοϊού, θα γίνει φέτος η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και ακολούθως η μεταφορά του στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Jerusalem Post, που επικαλείται πηγές του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως έχει ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να πραγματοποιηθούν ειδικές πτήσεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλα τα ορθόδοξα κράτη.

Αν και η ακριβής διαδικασία δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, επειδή το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενδέχεται να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως έχουν γίνει ήδη επαφές για τις πτήσεις που θα μεταφέρουν το Άγιο Φως στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ελλάδα.

Η τελετή Αφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον Πανάγιο Τάφο ενώπιον 10-15 εκπροσώπων των χριστιανικών δογμάτων και ακολούθως το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αστυνομική συνοδεία στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Εκεί, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, θα παραδοθεί σε κάθε αντιπροσωπεία, στα μέλη της οποίας όμως δεν θα επιτραπεί η αποβίβαση από το αεροσκάφος.

Έτσι θα ταξιδέψει το Άγιο Φως στην Ελλάδα. Μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μεταφορά του στους Ιερούς Ναούς και πώς θα μπορέσουν οι πιστοί να το φέρουν στα σπίτια τους.

stamataki