Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία έξι ομοεθνών τους το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην Αρτέμιδα Αττικής, προχώρησαν οι Αρχές. Πρόκειται για δύο άντρες, 32 και 28 χρονών αντίστοιχα.

Ο ένας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας. Επιχείρησε να διαφύγει μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μάλιστα, έφερε ρούχα και παπούτσια τα οποία, όπως προέκυψε αργότερα, φορούσε κατά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.

stamataki
vivliopoleio

Την Τρίτη το το πρωί εντοπίστηκε και ο δεύτερος κατηγορούμενος στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ενώ στην οικία όπου διέμενε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα κάνναβης καθώς και τα ρούχα που φορούσε κατά την μετάβασή του στο σημείο διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Τα θύματα δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν στη χώρα μας ενώ προέκυψε ότι σχετίζονται με εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε χώρες στο εξωτερικό. Τα θύματα βρίσκονταν στη χώρα μας για σύντομο χρονικό διάστημα και προορισμός τους ήταν γειτονική χώρα.

Οι κατηγορούμενοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί –κατά περίπτωση- για παράβαση των νομοθεσιών περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Αναφορικά με το χρονικό της υπόθεσης, απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 στην περιοχή της Αρτέμιδας, τα έξι θύματα δέχθηκαν αλλεπάλληλους πυροβολισμούς από άγνωστους δράστες με αποτέλεσμα τα θανάσιμο τραυματισμό τους. Τα 4 θύματα βρέθηκαν εντός οχήματος και τα άλλα 2 στο έδαφος δίπλα από αυτό, ενώ για όλα τα θύματα διαπιστώθηκε ότι δέχθηκαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό στο κεφάλι (χαριστική βολή).

Από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στον τόπο του εγκλήματος προέκυψαν σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 κάλυκες, 2 φυσίγγια πυροβόλου όπλου καθώς και 5 παραμορφωμένες βολίδες πυροβόλου όπλου, ενώ τα θύματα έφεραν στην κατοχή τους πλαστά δελτία ταυτότητας.

Ακολούθησε επισταμένη και συνδυαστική έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων διακριβώθηκε ότι τα θύματα σχετίζονταν με εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο εξωτερικό, ενώ επιπλέον πρόεκυψε ότι τα θύματα είχαν σκοπό να ταξιδέψουν σε χώρα του εξωτερικού.

Από την επακόλουθη έρευνα προέκυψε ότι ο 32χρονος, ο οποίος άνηκε επίσης στο περιβάλλον της οργάνωσης, είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό και εκτέλεση της ανθρωποκτονίας αφού είχε αναλάβει τη μεταφορά τους από τη χώρα προέλευσής τους στη χώρα προορισμού, μέσω της Ελλάδας, προμηθεύοντάς τους, με πλαστά δελτία ταυτότητας καθώς και πλαστές κάρτες επιβίβασης, ενώ παράλληλα, τους οδήγησε σε κατάλυμα στην Αρτέμιδα με τη δικαιολογία να βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο.

Περαιτέρω προέκυψε ότι, ο 28χρονος μεταφέρθηκε στον τόπο, όπου έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία, από τον 32χρονο, προτού αυτός οδηγήσει εκεί τα έξι θύματα, με την πρόφαση μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο.