Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τα σχολικά γεύματα που θα αρχίσουν να διανέμονται δωρεάν σε 270 σχολεία και 210.000 μαθητές, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές.

«Για πρώτη φορά τα γεύματα θα δοθούν στις αρχές Οκτώβρη, εκεί που κάθε χρόνο δίνονταν Νοέμβρη με Δεκέμβρη», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης μαθητών προϋποθέτει τη συγκατάθεση των γονέων.

«Ο γονιός πρέπει να θέλει το παιδί του να πάρει γεύμα» δήλωσε, ενώ απαντώντας γιατί δεν ξεκίνησε το πρόγραμμα ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επεσήμανε ότι χρειάστηκε να συγκροτηθούν πρώτα οι σχολικές επιτροπές ώστε να οριστούν ποιοι δάσκαλοι παραλαμβάνουν τα γεύματα και ποιοι τα διανέμουν μετά στα παιδιά. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, η διανομή των γευμάτων θα αρχίσει να υλοποιείται σε συγκεκριμένα σχολεία της χώρας πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενη στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, το οποίο έρχεται σε thermo box, σε μικρή ακτίνα από το σχολεία. «Είναι με διατροφικές αξίες τις οποίες μας έχει υποδείξει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», σύμφωνα και με το τι αρέσει στα παιδιά, συμπλήρωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Είναι ένα ζεστό γεύμα μαζί με σαλάτα και φρούτο, το οποίο πηγαίνει κάθε μέρα σε όλα τα παιδιά του σχολείου. Τα σχολικά γεύματα δεν πηγαίνουν μόνο στα πιο ευάλωτα παιδιά ενός σχολείου για να μην υπάρχουν διακρίσεις, στιγματίζονται τα παιδιά που τα παίρνουν» προσέθεσε.

Όσον αφορά το πώς γίνεται η επιλογή των σχολείων τόνισε ότι αυτό προκύπτει από μια πολυκριτιριακή μελέτη που υπολογίζει τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το ποσοστό ανεργίας και τη δυναμικότητα ευρέσεως εργασίας, στοχεύοντας στα σχολεία και στα γεωγραφικά τμήματα που είναι πιο κοινωνικά ευάλωτα.

Πηγή: ertnews.gr