labeaute

Με ένα δελτίο εργατικής πληροφόρησης, το δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ ζητά να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, που χειραγωγεί τους εργαζόμενους, αναπαράγει την εξυπηρέτηση των ημετέρων, προς όφελος του σάπιου πολιτικού συστήματος και σε βάρος της κοινωνίας.

Με την χαρακτηριστική φράση : «Στο ίδιο κακόγουστο έργο σας, ΔΕΝ θα μείνουμε θεατές» διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαχείρισης και τον τρόπο αντιμετώπισης των εργαζομένων από τους Δημάρχους.

vivliopoleio

Ολόκληρο το κείμενο :

Με την ορκωμοσία και των τελευταίων επιτυχόντων κλείνει σε όλους σχεδόν τους δήμους ο κύκλος της 3Κ προκήρυξης του ΑΣΕΠ. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα και πλέον χρόνια, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, ώστε μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων και μία πολυήμερη απεργία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην προκήρυξη 8.100 μόνιμων θέσεων στις ουσιαστικά αποψιλωμένες υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Δημοτικές αρχές

Με ευθύνη των δημοτικών αρχών ο αριθμός των θέσεων που προκηρύχτηκαν είναι αναντίστοιχος με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών. Θέλουν, γιατί τους βολεύει, να συνεχίζεται το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι προσλήψεις προσωπικού με ημερομηνία λήξης.

Κυβέρνηση

Στην ίδια λογική η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ετοιμάζει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ και για τους δήμους για «ωφελούμενους» και όχι εργαζόμενους, καταπατώντας βασικούς κανόνες του εργατικού δικαίου και παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία όπως η μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και το ενιαίο μισθολόγιο στους ΟΤΑ.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην καθαριότητα, πληρώνονται αποκλειστικά από τους δημότες, από τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται από την ΔΕΗ και καταβάλλονται στο δήμο.

Νομοθεσία

Ο νομοθέτης προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται και αμείβονται από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά και μόνο στη θέση και στο αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν. Αυτό όμως δεν γινόταν και ΔΕΝ γίνεται και σήμερα.

Ως Δίκτυο Εργαζομένων έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών ότι πολλοί δήμαρχοι με το καλημέρα προχωρούν ή επιχειρούν να προχωρήσουν στην επιλεκτική μετακίνηση ή άτυπη απασχόληση ανθρώπων που ακόμη δεν έχουν δει ούτε την πόρτα της εργασίας τους, σε άλλες υπηρεσίες των δήμων.

Τι χες Γιάννη

Τι είχα πάντα!!

Πάντα υπήρχαν εξαιρέσεις και πάντα, άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο, οι Δήμαρχοι έβρισκαν τον τρόπο και μετακινούσαν εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίες, κατά το δοκούν. Διαμόρφωναν σχέσεις ημετέρων, πελατειακές και άλλες.

Μέσα από αυτή την διαχρονική πολιτική πρακτική κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών συντηρούν και αναπαράγουν την χειραγώγηση του εργαζόμενου. Διαμορφώνουν και ενισχύουν τη λογική μη μιλάς, κοίτα να σε βολέψουμε, άσε τον άλλον, μην αγωνίζεσαι και φωνάζεις. Καλλιεργούν την υποταγή, το βόλεμα και τον ακραίο ατομισμό ως στάση ζωής.

Με αυτή την πολιτική διαδικασία ταχτοποιούν τα δικά τους παιδιά, τρέφουν ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. Γίνεται καθεστώς η αδικία σε βάρος αυτού που παραμένει στην εργασία που προσλήφθηκε. Βολεύονται διάφοροι, πάνω και κάτω- αυλάρχες και αυλικοί- σε βάρος των περισσότερων και του κοινωνικού συνόλου.

Τα επιχειρήματα τους γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Για να νομιμοποιήσουν τις πρακτικές τους επικαλούνται την υποστελέχωση και των άλλων υπηρεσιών των δήμων. Τι έκαναν όμως οι δημοτικές αρχές όλα τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση;

Διεκδίκησαν μήπως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τέτοιου σε αριθμό που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες;

Ανέδειξαν την αδυναμία λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών; Φυσικά όχι             . Αντίθετα ευλόγησαν και συναίνεσαν στην επάνδρωση των υπηρεσιών με εκ περιτροπής εργαζόμενους-σκλάβους, χωρίς δικαιώματα, ευάλωτους και με ημερομηνία λήξης.

Αυτοί οι ίδιοι δήμαρχοι που τώρα προχωρούν στην αφαίμαξη από προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας έχουν υπογράψει ή θα υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο της Ν.Δ. που τους δίνει τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο.

Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται και από 8.100 εργαζόμενους που προσελήφθησαν για να καθαρίζουν τις πόλεις θα μένουν όλο και λιγότεροι.

Να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος, που χειραγωγεί τους εργαζόμενους, αναπαράγει την εξυπηρέτηση των ημετέρων, προς όφελος του σάπιου πολιτικού συστήματος και σε βάρος της κοινωνίας.

Αυτή η πολιτική πρακτική κυβερνήσεων και δημάρχων, με την συμμετοχή μερίδας εργαζομένων, μας βρίσκει απέναντι. Είναι ξένη προς τις αξίες και το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Είναι εχθρική προς τη διαρκή τάση χειραφέτησης και διεκδίκησης που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος άνθρωπος για μια ζωή και εργασία με  αξιοπρέπεια, μέχρι την κοινωνική του απελευθέρωση.

Να βάλουμε εμπόδια στην βρόμικη πολιτική τους. Να μην είμαστε στο ίδιο κακόγουστο έργο θεατές. Είμαστε εργαζόμενοι γι αυτό είμαστε με τη συλλογική στάση, δράση, αξιοπρέπεια και διεκδίκηση.

Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και απαιτούμε από κυβέρνηση και δημάρχους :

Όλες, όλοι οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν και να παρέχουν υπηρεσία στην θέση και το αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν.

Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

Να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις και η εκ περιτροπής εργασία και τα προγράμματα -κοινωφελούς εργασίας-  υπερεκμετάλλευσης των ανέργων.

Νοέμβριος 2019

 

vivliopoleio
stamataki