Από το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτη η μια εστία πυρκαγιάς στα Μανίκια Ευβοίας όπου νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Μακρυχώρι ενώ πριν από λίγο νέα εστία ξέσπασε στην περιοχή Σκεπαστή Ευβοίας.

stamataki

Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων των γύρω περιοχών και οι δύο εστίες είναι σε δύσβατα σημεία και όλοι τους κάνουν λόγο για εμπρησμό. Να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια ζητάνε οι πολίτες.

Στην περιοχή επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα.

Οι καπνοί είναι πλέον ορατοί από πολλά σημεία της Αττικής.

Εικόνα από τον Αττικό ουρανό…

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Πυροσβεστική και κάνει έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Το Δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας :

«Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 14:15, στην περιοχή Μανίκια του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

Στο συμβάν επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα:

  • 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα
  • 5 Α/Φ CANADAIR και 4 Ε/Π
  • 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες

Επιπρόσθετα έχουν κινητοποιηθεί:

  • 1 ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες
  • 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες
  • η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.)

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν:

  • 5 υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία

Επιπλέον έχουν ειδοποιηθεί:

  • 3 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ

Μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας, και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι Πυροσβέστες και οι υπόλοιπες δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή Μανίκια του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Με την έλευση της νύχτας σταμάτησε η όποια βοήθεια από τα εναέρια μέσα και όλο το βάρος έχει πέσει στις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς στο σημείο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση υπάρχει ένα μεγάλο ενεργό μέτωπο πάνω από το χωριό Μακρυχώρι το οποίο νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά από την Πυροσβεστική.

Όλο το χωριό είναι ζωσμένο με Πυροσβεστικά οχήματα και δεν κινδυνεύει – όπως και καμία άλλη κατοικημένη περιοχή – ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων οι κάτοικοι παραμένουν – προς το παρόν – μακριά από τα σπίτια τους.