Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα θα ανακοινώσει πρόσθετα νέα θετικά μέτρα που θα αφορούν παροχές και μάλιστα με τη μορφή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους πολίτες, σύμφωνα με το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στις 10 το βράδυ

Ο κ. Πέτσας απάντησε σε σχετικό ερώτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως “θα ακούσετε αν έχει να πει κάτι αύριο στη Βουλή”. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζεται ότι θα μιλήσει πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που προγραμματίζεται στις 10 περίπου το βράδυ.

stamataki

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία χριστουγεννιάτικη κίνηση – έκπληξη, αποφεύγοντας να μπει φυσικά σε λεπτομέρειες.

Αναπτυξιακή κατεύθυνση

Σε αυτό το μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: “Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον. Αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών. Αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη.”

Μείωση σε βάρη

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι “ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ότι είπαμε, το κάνουμε».

Πολλά θα κριθούν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την συνάντηση που θα είχε απόψε με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να έχει ενημερώσει πρώτα για τις όποιες κινήσεις τους θεσμούς για να αποφύγει μετά τις ενστάσεις τους. Πάντως προφανώς επίσης έχει διασφαλίσει επιπλέον χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς έχει στη διάθεση της πια τα στοιχεία του Νοεμβρίου και την εκτίμηση του Δεκεμβρίου.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με τους παραπάνω εκτιμήσεις και υπολογισμούς το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 7 δισ. ευρώ! Εξάλλου τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θέλουν να διαλύσουν και τις πολλές γκρίνιες υπήρξαν από κοινωνικά στρώματα που δεν έλαβαν κοινωνικό μέρισμα ή δεν «καρπώθηκαν» κάποια άλλη παροχή.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη- Λαγκάρντ θα τεθεί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, για το οποίο η Αθήνα θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, προκειμένου να υπάρξει μείωση του, ώστε να μπορέσουν να δοθούν χρήματα για κοινωνικές παροχές και επενδύσεις.