Άρθρο γνώμης του συγγραφέα και αρθρογράφου, Χρήστου Ξενοκώστα:

“Ο διάσημος Βρετανός φυσικός και διανοητής  Stephen Hawking δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά ξεχώριζε και για τους συχνούς κοινωνικούς στοχασμούς του.

Έχει δηλώσει λοιπόν απαισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπινου είδους  αν δεν επαναπροσδιορίσουμε την αξία του χρήματος και του πλούτου στη σύγχρονη κοινωνία. «Εάν οι μηχανές παράγουν ό, τι χρειαζόμαστε  το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα πράγματα είναι κατανεμημένα.

Ο καθένας θα μπορούσε να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν ο πλούτος που θα παρήγαγαν οι μηχανές μοιραζόταν δίκαια ή περισσότεροι άνθρωποι θα καταλήξουν σε μια οικτρή φτώχεια εάν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνασπιστούν επιτυχώς  εναντίον της αναδιανομής του πλούτου. Μέχρι στιγμής η τάση φαίνεται να είναι  η τεχνολογία να αυξάνει συνεχώς την ανισότητα».

«Το θέμα της αναγκαίας και ισότιμης μεταχείρισης όλων στην τεχνολογία θα έπρεπε  να είναι μόνιμα στην πολιτική ατζέντα. Θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερο το υπάρχον πολιτικό σύστημα που μόνιμα απαντάει σε λάθος ερωτήματα, ερωτήματα που όλα τους σχετίζονται με το χθές» είπε ο Hawkings.

Εάν λοιπόν, δεν θέλουμε να επιβεβαιωθεί ο  Hawking, ο οποίος  προέβλεψε ότι οι ανισότητες θα ενταθούν στο μέλλον, οδηγώντας σε μια «οικονομική Αποκάλυψη» και την ανθρωπότητα στην άκρη του γκρεμού, ας αναστοχαστούν όσοι κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους για τις καθημερινές αποφάσεις τους!”

stamataki