Δύο νέοι, φοιτητές, είναι οι πρωταγωνιστές μιας ωραίας ιστορίας που ξεκίνησε να γράφεται σε… χαρτί!

Ο Παναγιώτης Δημητρίου είναι φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Γιώργος Ζωχιός κάνει το μεταπτυχιακό του στο ΕΚΠΑ, στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Ανήσυχα πνεύματα και αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας είναι να έχουν δημιουργήσει το πρώτο χαρτί από βακτήρια!

Με την ανακάλυψη αυτή μετέχουν στον διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ και ήδη βρίσκονται στα δέκα σχέδια που έχουν επιλεγεί ως τα καλύτερα.

«Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το χαρτί στη καθημερινότητα μας. Αυτό που όμως δεν ξέρουμε είναι το πόσα δέντρα κόβονται για αυτό. Ένα κιλό χαρτί απαιτεί τρεις φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας. Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια δέκα δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης».

Με τις σκέψεις αυτές ξεκίνησαν το δικό τους εγχείρημα. Και όπως λέει ο Παναγιώτης Δημητρίου στο Epiruspost κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο κομμάτι χαρτιού για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν βακτήρια.

Όσο πιο απλά γίνεται περιγράφει την διαδικασία.. «Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης. Τα ινίδια αυτά τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν ώστε να πάρουμε χαρτί ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Η αγορά είναι πρόσφορη για τη νέα τεχνολογία και στόχος των δύο φοιτητών είναι να πετύχουν μείωση του κόστους για την παραγωγή. Οι ίδιοι αισιοδοξούν και εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα πετύχουν την παραγωγή του δικού τους χαρτιού με κόστος χαμηλότερο από την παραδοσιακή.

Το εγχείρημα έχει δρόμο μπροστά του και στο εξής κάθε φορά που θα το συναντούμε θα ξέρουμε ότι ξεκίνησε από τα Γιάννινα!