Κανονικά διεξάγεται από το πρωί, ο πρώτος μεγάλος γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός που προκήρυξε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με τη συμμετοχή 108.229 υποψηφίων στα περίπου 500 εξεταστικά κέντρα (σχολεία) των 43ων περιφερειών της χώρας.

Από τις 9 το πρωί οι υποψήφιοι κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, μετά από 4μηνη εντατική προετοιμασία, διαγωνίζονται για την δημιουργία της λεγόμενης «δεξαμενής» υποψηφίων.

stamataki

Από αυτήν, η Δημόσια Διοίκηση θα αντλεί «τα καταλληλά πρόσωπα για την κατάλληλη θέση, προκειμένου να υπηρετήσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης το νέο δημόσιο που χτίζουμε», όπως επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Αναφορικά με την καινοτομία του εν λόγω διαγωνισμού τόνισε ότι «Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού εισάγεται μία αξιοκρατική, ακέραιη και αδιάβλητη διαδικασία» η οποία «σηματοδοτεί μία νέα εποχή στον τρόπο στελέχωσης και κατ’ επέκτασης στη λειτουργία του Δημοσίου».

Σημειώνεται ότι η διαγνωστική διαδικασία εμπεριέχει εξειδικευμένα εργαλεία διακρίβωσης δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για τον διαγωνισμό, προκειμένου η επιλογή των νέων δημοσίων υπαλλήλων να βασιστεί σε μια ισόρροπη και σταθμισμένη αξιολόγηση των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν την εργασιακή προσωπικότητα τους .

Στο πλαίσιο αυτό οι υποψήφιοι σήμερα προσήλθαν από τις 8 πμ στα εξεταστικά κέντρα και στις 9 πμ ξεκίνησαν με τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας για 2 ώρες και 45 λεπτά. Στις 2.30 το μεσημέρι ακολουθεί η εξέταση στις Γενικές Γνώσεις με διάρκεια 2.30 ωρών. Επίσης δεν επιτρέπεται η αποχώρηση τους από την αίθουσα πριν την παρέλευση μιας ώρας από την έναρξη της εξέτασης κάθε μαθήματος ενώ η εξέταση και των δύο μαθημάτων γίνεται με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών.