Ακόμα μία ψηφιακή εφαρμογή θα αλλάξει τα δεδομένα για τους Έλληνες πολίτες καθώς από τις 27 Ιουλίου δεν θα χρειάζεται πια να κουβαλούν ταυτότητα και δίπλωμα, αλλά θα τα έχουν στο… κινητό τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η νέα ταυτότητα θα εγκαθίσταται στα κινητά τηλέφωνα για να χρησιμοποιούνται παντού, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (App). Παράλληλα  μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας του  Οικονομικού Ταχυδρόμου ανέφερε ότι «αυτός είναι ο προγραμματισμός και ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί απολύτως», εξηγώντας ότι η χρήση θα είναι τόσο εύκολη, όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Όπως εξήγησε προς το παρόν ξεκινάμε με την ταυτότητα και το δίπλωμα που είναι εθνικά έγγραφα, γιατί το διαβατήριο είναι διεθνές έγγραφο και κατ’ επέκταση η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη. Άλλωστε «δεν μας τιμά η ταυτότητα που έχουμε» είπε γελώντας ο υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι από τις χειρότερες της Ευρώπης αισθητικά και λειτουργικά. Όμως και δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπολείπεται και σε θέματα ασφάλειας, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, ερωτηθείς σχετικά.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες που έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου 2020. Η νέα ταυτότητα που θα δοθεί στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές. Θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής».

Η νέα  ταυτότητα θα είναι πιο ασφαλής καθώς θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και ένα αριθμό που δεν θα χάνεται με την απώλεια όπως σήμερα, οπότε και πρέπει να ενημερώνει ο πολίτης όλα τους φορείς του δημοσίου και τις τράπεζες.

Ο διαγωνισμός που είχε προκαλέσει τα βλέμματα των εταιρειών πληροφορικής έχει ουσιαστικά παγώσει προσωρινά και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ αν θα συνεχιστεί ή όχι.

Πηγή: euro2day.gr