Αυστηρά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, καθώς το μέτρο της αποστολής sms στο 13033 εκπνέει τη Δευτέρα 4 Μαΐου και ως εκ τούτου, η μετακίνηση των πολιτών απαιτεί προσοχή!

Οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και με την αποστολή γραπτού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033, χωρίς χρέωση.

Στο SMS θα πρέπει να αναγράφεται: ο αριθμός 1 έως 6 (ανάλογα με το λόγο εξόδου και σύμφωνα με την αντιστοίχιση που ακολουθεί), κενό, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο λόγος εξόδου, με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6, αφορά τις εξής αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
    Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  4. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  5. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  6. Παροχή βοήθειας σε τρίτους.

Σε συνέχεια επιτυχημένης αποστολής του SMS θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση – κενό – Αριθμός (1 – 6) – κενό – Όνομα Επίθετο – κενό -Διεύθυνση Κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στο δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, τα οποία επιδεικνύει μαζί με το SMS σε περίπτωση ελέγχου.

Τέλος, όσοι θα χρησιμοποιήσουν τις έντυπες βεβαιώσεις μετακίνησης, πρέπει να επιλέξουν τον σχετικό τύπο εγγράφου από το forma.gov.gr και να φέρουν αυτή τη δήλωση μαζί τους, μαζί με ταυτότητα ή διαβατήριο. Στην ίδια ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες γύτω από το ισχύον πλαίσιο για τις μετακινήσεις.