«Στην αφετηρία και φέτος για τον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου “ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ” με την υπ Αριθ. Πρωτ.: Φ.14Α/121806/ΦΔ/125416/Δ1 της 06-8-2019 ΕΓΚΡΙΣΗ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μαθητές και μαθήτριες Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, Δημοτικών σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, από Ελλάδα, Κύπρο και απόδημο Ελληνισμό… λάβετε θέσεις!» αναφέρει η Ανακοίνωση των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, που εξέδωσαν πριν λίγη ώρα.

​Οι ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ είναι ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου που προκηρύσσεται από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα για 22η συνεχόμενη χρονιά. Είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τέσσερα (4) βιβλία τα οποία εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα και να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν.

Στόχοι του προγράμματος των ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ, πέρα από τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων, είναι και η ουσιαστική επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των παιδιών και η ανάπτυξη του δείκτη συνεργασίας τους είναι ένας επιπλέον στόχος του προγράμματος, καθώς με τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού προβλέπεται και η ομαδική συμμετοχή.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία.

Στις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ τα παιδιά καλούνται να διαγωνισθούν ατομικά ή ομαδικά, έχοντας διαβάσει τα τέσσερα (4) βιβλία που έχουν οριστεί για την τάξη στην οποία φοιτούν.

Στην περίπτωση ομαδικής συμμετοχής, οι ομάδες θα αποτελούνται από δύο (2) έως τέσσερα (4) μέλη, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού. Για να είναι αποτελεσματική η συνεργασία της ομάδας, προτείνεται κάθε μέλος να έχει διαβάσει όλα τα βιβλία.

Οι Βιβλιοδρόμοι επιτρέπεται να κρατούν μαζί τους και να συμβουλεύονται τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Επιτρέπονται, ακόμη, σημειώσεις των παιδιών πάνω στα βιβλία, αρκεί να είναι μικρής έκτασης.

Οι Βιβλιοδρόμοι θα κληθούν να επεξεργαστούν γραπτά θέματα, σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν. Με τον τρόπο αυτό κάθε Βιβλιοδρόμος αξιολογείται στην κατανόηση της δομής και της πλοκής του περιεχομένου των βιβλίων, των χαρακτήρων, αλλά και στην εμπέδωση της δημιουργικής πρόσληψης των αφηγηματικών και γλωσσικών στοιχείων. Κάθε συμμετοχή, ατομική ή ομαδική,  μπορεί να συγκεντρώσει έως χίλια (1.000) μόρια. Ως επαρκείς θεωρούνται οι συμμετοχές των οποίων η βαθμολογία υπερβαίνει τα 800 μόρια.

Οι βαθμολογίες, τα θέματα και τα γραπτά του Διαγωνισμού δεν δημοσιοποιούνται.

Φέτος οι βιβλιοδρομίες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής θα διαρκέσουν μέχρι και τις 13 Μαρτίου 2020 και γίνονται ηλεκτρονικά (ΔΕΝ έχει ανοίξει ακόμα η σχετική ηλεκτρονική σελίδα – θα σας κρατάμε ενήμερους, καθώς επίσης και όταν ανακοινωθούν τα βιβλία που θα πρέπει φέτος να μελετήσουν οι συμμετέχοντες).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.