Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την ASSOCIATION EUROPEENNE DES ENSEIGNANTS (AEDE) διοργανώνουν το 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο» από 28 Νοεμβρίου 2019 έως 2 Δεκεμβρίου 2019, για το σχολικό έτος 2019-2020.

Το εν λόγω Συνέδριο θα διεξαχθεί στο TEATRO TONIOLO της Βενετίας και από το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος θα λάβουν μέρος 28 μαθητές της Γ Γυμνασίου (το πρόγραμμα αφορά μόνο της Γ τάξη Γυμνασίου) οι καθηγήτριες Γούναρη Μαρινέττα, Τσαμτσακίρη Χρυσούλα και Τσαούση Ελένη ενώ συμμετέχουν 150 σχολεία από όλη την χώρα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι σύνεδροι (μαθήτριες και μαθητές) θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους μέσω ατομικών ή ομαδικών εργασιών, όπως επίσης και μέσω ποικίλων μορφών έκφρασης (καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικά κλπ).

Ο στόχος του Συνεδρίου είναι διττός. Αφενός, μέσω της ώσμωσης των Ελλήνων και των Ιταλών μαθητών να ενισχυθεί αμοιβαίως η εθνική αυτοσυνειδησία και αφετέρου να προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας και προβληματισμού σχετικά με την εικόνα και τη δομή που εμφανίζει η σύγχρονη κοινωνία.

Το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος συνεχίζει να συμμετέχει σε δράσεις (να θυμίσουμε και την περσινή συμμετοχή στον διαγωνισμό ποίησης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε υλικοτεχνική υποδομή, αφού στερείται κανονικού κτιρίου, δεν στερείται όμως έμψυχου υλικού.