Κορονοϊός και εποχική γρίπη. Αυτήν την περίοδο, εύκολα κανείς θα μπορούσε να παραπλανηθεί από τα συμπτώματα. Θα μπορούσαν, όμως, ακόμη και θάνατοι που αποδίδονται στην εποχική γρίπη να οφείλονται στον κορονοϊό (COVID 19);

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, παραδέχθηκε πως είναι πιθανό. Και το παραδέχθηκε ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου, κληθείς να δώσει εξηγήσεις για την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσω των social media, ένα βίντεο με απόσπασμα των όσων κατέθεσε ο Ρέντφιλντ… στριμωγμένος από τις ερωτήσεις που του έγιναν. Το ανέδειξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Για τους δικούς του σκοπούς, που θα τους αναφέρουμε παρακάτω.

Τι κατέθεσε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ στην Επιτροπή του Κογκρέσου

Στο επίμαχο απόσπασμα, διάρκειας περίπου ενός λεπτού, αναφέρονται τα εξής:

 • Ρέντφιλντ: Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέπτυξε τα δικά του διαγνωστικά τεστ…
 • Ερώτηση: Αυτά τα διαγνωστικά τεστ ήταν διαθέσιμα την περασμένη Παρασκευή;
 • Ρέντφιλντ: Μάλιστα, κύριε.
 • Ερώτηση: Σας ευχαριστώ. Και χωρίς αυτά τα τεστ, είναι πιθανό αυτοί που προσεβλήθησαν από την γρίπη να είχαν κατηγοριοποιηθεί λανθασμένα όσον αφορά στο τι είχαν πραγματικά. Είναι αρκετά πιθανό να είχαν στην πραγματικότητα COVID-19;
 • Ρέντφιλντ: Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι το τεστ για την γρίπη. Επομένως, αν είχαν γρίπη, θα ήταν θετικοί…
 • Ερώτηση: Αλλά μόνο αν είχαν ελεγχθεί. Οπότε, αν δεν είχαν ελεγχθεί, δεν γνωρίζουμε τι είχαν.
 • Ρέντφιλντ: Σωστά.
 • Ερώτηση: Εντάξει. Και αν κάποιος πεθάνει από τη γρίπη, διενεργούμε νεκροψία για να διαπιστώσουμε εάν ήταν γρίπη ή αν ήταν COVID-19;
 • Ρέντφιλντ: Υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης για τους θανάτους από πνευμονία, το οποίο διαθέτει το CDC. Δεν υπάρχει σε κάθε πόλη, σε κάθε Πολιτεία, σε κάθε νοσοκομείο.
 • Ερώτηση: Επομένως, θα μπορούσαμε να έχουμε άτομα που πεθαίνουν στις ΗΠΑ φαινομενικά από γρίπη, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πρόκειται για τον κορονοϊό (COVID-19)…
 • Ρέντφιλντ: Ορισμένα περιστατικά έχουν πράγματι διαγνωσθεί έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

Αιχμές από την Κίνα κατά των ΗΠΑ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, την παραδοχή του επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου, ανέδειξε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Ζιάο Λιτζιάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνει αιχμές πως ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έφερε τον κορονοϊό στην Ουχάν, το “σημείο μηδέν” της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως στην Ουχάν της Κίνας διεξήχθη, τον περασμένο Οκτώβριο, το Παγκόσμιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή αθλητών από 140 κράτη-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, που συνοδεύεται από βίντεο με απόσπασμα των δηλώσεων Ρέντφιλντ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει: «Πότε καταγράφηκε ο πρώτος ασθενής στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί; Ποια είναι τα νοσοκομεία; Μπορεί ο αμερικανικός στρατός να έφερε την επιδημία στην Ουχάν. Επιδείξτε διαφάνεια! Δημοσιοποιήστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μας οφείλουν μία εξήγηση!».

Για να αποκρούσουν τις επικρίσεις για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως, οι κινεζικές Αρχές διατείνονται πως ο COVID-19 ήρθε στην χώρα τους από το εξωτερικό.

Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία: Αποφυγή νεκροψίας-νεκροτομής σε πιθανό κρούσμα COVID-19

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από κορωνοϊό το οποίο κατέληξε, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ), σε απόλυτη εναρμόνιση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συστήνει τα ακόλουθα:

 • Εάν ένας θάνατος οφείλεται σε επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19, συνιστάται η αποφυγή νεκροψίας-νεκροτομής και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού θανάτου από τους θεράποντες ιατρούς.
 • Στις περιπτώσεις, στις οποίες ο θάνατος ενδέχεται να οφείλεται σε λοίμωξη από τον COVID-19, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, η απόφαση για την διενέργεια πλήρους ιατροδικαστικής διερεύνησης με νεκροψία-νεκροτομή ή μερικής διερεύνησης (η οποία περιορίζεται μόνο στην απόκτηση των απαραίτητων επιχρισμάτων και δειγμάτων για την επιβεβαίωση του COVID-19) θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την επιστημονική κρίση του ιατροδικαστή, βάσει του τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού που διαθέτει ο εκάστοτε χώρος του νεκροτομείου, με γνώμονα πάντα την αποφυγή της διασποράς και την επιμόλυνση του προσωπικού.
 • Μόνο έπειτα από την αρνητική εξέταση των μεταθανάτιων επιχρισμάτων για COVID-19 θεωρείται ασφαλής η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.
 • Για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε περιστατικά COVID-19 απαιτείται ειδικό σύστημα εξαερισμού, χώρος απομονωμένος από άλλες δραστηριότητες, καθώς και ειδικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της χώρας μας, ακόμα και μεγάλα νεκροτομεία, όπως αυτό των Αθηνών, δεν προκύπτει να διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Συμπερασματικά, δεν συνιστάται η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής σε κανένα επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Δρ. Γρηγόρης Λέων δήλωσε ότι: «Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί σε διεθνές επίπεδο ελάχιστες διαδικασίες νεκροψίας- νεκροτομής, κυρίως στην Κίνα, καθώς για τη διενέργεια απαιτούνται ειδικά μέσα. Οι εν λόγω εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η κυρίως βλάβη διαπιστώνεται στους πνεύμονες, ενώ βλάβες σε άλλα όργανα, για παράδειγμα σε καρδιά, νεφροί ή σπλην, διαπιστώθηκαν σε ανθρώπους που είχαν άλλα συνοδά νοσήματα. Επιπλέον, έρευνα απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί αν οι βλάβες στα υπόλοιπα όργανα ήταν συνεπεία του ιού ή λόγω των υποκείμενων νόσων».

Ο κ. Λέων κατέληξε ότι: «Οι συστάσεις της ΕΙΕ συμπληρώνουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι οποίες είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Είναι σημαντικό όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας να τις λάβει υπόψη για να υπάρχει μία ορθή μεταθανάτια διαχείριση αυτών των περιστατικών».