Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδος υπερψήφισε την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου μας, με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED και μία σειρά από “έξυπνες” εφαρμογές.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του δημάρχου Δημήτρη Μάρκου και της δημοτικής συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννας Ραφτοπούλου, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ένθεν κακείθεν.

Ο κ. Μάρκου, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως «κάποιοι προτίμησαν τα σκοτάδια για μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ενώ από την πλευρά της η κα Ραφτοπούλου τον κατηγόρησε πως «χρέωσε τους δημότες με 7,5 εκατομμύρια ευρώ».

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου, ευχαρίστησε – μέσω ανάρτησής του στo Facebook – όλους τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, κάνοντας λόγο για Δημοτικό Φωτισμό με σύστημα LED νέας τεχνολογίας και δυνατότητα αυτοματοποίησής του με εφαρμογές της “έξυπνης πόλης” (smart city), μέσα από την οποία θα παρέχονται μια σειρά από έξυπνες εφαρμογές για τους δημότες όλης της πόλης όπως: σύστημα τηλελέγχου – τηλεδιαχείρισης – ελέγχου ενέργειας, smart parking μέσω mobile app, σημεία ελεύθερης πρόσβασης wifi για δημότες / επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Μάρκου, «Με ευθύνη απέναντι στους δημότες μας, προχωράμε στην κατασκευή ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου, με σημαντικό θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες μας. Προβλέπεται η επίτευξη συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 72%, ενώ το συμβατικό αντάλλαγμα (δαπάνη Δήμου) θα καλύπτεται πλήρως από το ποσό εξοικονόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, μέσω των Ανταποδοτικών Τελών Ηλεκτροφωτισμού. Μέσα από την Ενεργειακή Αναβάθμιση, εξασφαλίζεται η εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 72%, με την εγκατάσταση 11.500 φωτιστικών τύπου LED και όφελος 12ετίας για τον Δήμο, που μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ».

«Η υλοποίηση του παραπάνω έργου πρόκειται να βελτιώσει κατακόρυφα τον Φωτισμό, την καθημερινότητα, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας σε Σπάτα και Αρτέμιδα, χωρίς την πολυήμερη ταλαιπωρία για την αποκατάσταση μιας βλάβης ή μιας καμένης λάμπας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και μείωση δημοτικών τελών. Η υποχρέωση για την ορθή λειτουργία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και του συνόλου των σχετιζόμενων με αυτή δαπανών βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ανάδοχο», συνέχισε ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος, διαμηνύοντας πως «Με σταθερά βήματα και γνώμονα την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, στοχεύουμε σε έναν Δήμο σύγχρονο για το παρόν και το μέλλον».

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε όσους δεν ψήφισαν το έργο, αναφέροντας: «Όσον αφορά την παράταξη της κας Ραφτοπούλου και του κου Δάρδαλη που τελικά αρέσκονται στα ραντεβού στα τυφλά, και δεν ψήφισαν την αναβάθμιση αυτή και το μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού, λυπούμαστε. Κάποιοι προτίμησαν τα σκοτάδια για μικροπολιτικές σκοπιμότητες», επισημαίνοντας πως «ο Δήμος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει από την εξοικονόμηση και το όφελος του Δήμου στα 12 χρόνια μπορεί να φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ».

«Όσο για τη λάσπη, ντροπή! Να παρουσιάσετε αναλυτικά τους υπολογισμούς σας», καταλήγει η ανάρτηση του δημάρχου Δημήτρη Μάρκου.

Στον αντίποδα, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., Άννα Ραφτοπούλου, κατηγόρησε την παράταξη του κ. Μάρκου πως «απογείωσε την κακοδιοίκηση και την κοινωνική αναλγησία της», «χρεώνοντας, εν μέσω κρίσης, με 7,5 εκατομμύρια τους δημότες και παραχωρώντας τους μισθούς των εργαζομένων και τα δημοτικά τέλη σε ιδιώτες εργολάβους, για να κάνει ένα έργο που δεν γνωρίζει την αξία του».

«Μιλάμε», συνέχισε η κα Ραφτοπούλου, «για την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED, που όλοι γνωρίζουμε ότι προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 80% και εμείς πρώτοι το έχουμε βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ο κ. Μάρκου όμως προτίμησε αυτήν την εξοικονόμηση να την πάρει από τους δημότες και να την δώσει στους ιδιώτες εργολάβους, δεσμεύοντας χρέος 7,5 εκατομμύρια ευρώ».

«Η κακοδιοίκηση του κ. Μάρκου, που επί έξι χρόνια έχει αφήσει τον δήμο στα σκοτάδια, έφτασε μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσει το παραπάνω χρέος στους δημότες χωρίς να έχει μελέτη στα χέρια του και χωρίς να γνωρίζει ποια είναι η αξία του έργου που θα κάνει. Ο κ. Μάρκου προσπάθησε για μια φορά να αποπροσανατολίσει την συζήτηση μιλώντας για το όφελος των λαμπτήρων LED. Η συζήτηση όμως δεν ήταν για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά ποιος θα επωμιστεί το έργο. Και εκεί η θέση του κ. Μάρκου ήταν ξεκάθαρη. Να το επωμιστούν οι δημότες και να το πληρώσουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ», σημειώνει.

«Συνοδοιπόροι στο μεγάλο κόλπο και οι δήθεν υπερασπιστές του λαού και των βιοπαλαιστών, οι παρατάξεις που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν και να υποθηκεύσουν τους μισθούς των εργαζομένων από τα ανταποδοτικά τέλη και να χρεώσουμε με 7,5 εκατομμύρια ευρώ τους δημότες του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος», αναφέρει η κα Ραφτοπούλου.

Τέλος, ολοκληρώνει την ανάρτησή της στο Facebook, δηλώνοντας πως: «Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Α., συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και στην υπεράσπιση των δημοτών, αρνήθηκαν να ψηφίσουν το χρέος των 7,5 εκατομμύριων ευρώ και πρότειναν να γίνει πρώτα φωτοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας και στην συνέχεια να πάρει δάνειο ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα οδηγήσει σε απόσβεση στα 3,5 χρόνια και στη συνέχεια σε μείωση των τελών κατά 72%».

Απογείωσε την κακοδιοίκηση και την κοινωνική αναλγησία της η παράταξη του κ. Μάρκου, χρεώνοντας εν μέσω κρίσης με χρέος…

Gepostet von Anna Raftopoulou am Donnerstag, 9. Juli 2020