Το όλο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών στην Παιδεία παραθέτει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), θεσμοθετημένου φορέα – συμβούλου του υπουργείου, Γιάννης Αντωνίου, εστιάζοντας στο προέχον: αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, «όχι τιμωριτική, διορθωτική», επιμόρφωση δασκάλων και καθηγητών με στόχο την διαρκή βελτίωση, καθώς «ουδείς αξιολογεί εάν δεν έχει αξιολογηθεί ο ίδιος» – είναι «παγκόσμιος κανόνας».

Ενίσχυση του δημοσίου σχολείου, ίσες ευκαιρίες στους μαθητές, κίνητρα καινοτομίας και αριστείας, στην πρώτη γραμμή.

stamataki
vivliopoleio

Ο κ. Αντωνίου -προερχόμενος από το χώρο της Αριστεράς, σημειώνει η εφημερίδα- επεξηγεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, την Τράπεζα Θεμάτων και τη βαρύτητα του εθνικού απολυτηρίου.

Τονίζει, τέλος, τον ρόλο των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, που δεν σχεδιάζονται περίκλειστα «στον εαυτό του», αλλά για να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή της δημόσιας εκπαίδευσης.

Είσοδος στα πανεπιστήμια με το απολυτήριο Λυκείου

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αποσυνδεθεί το λύκειο από τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, απάντησε ότι «το λύκειο είναι αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα, με την καθιέρωση πιστοποιημένου εθνικού απολυτηρίου, το οποίο θα είναι το εισιτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, τα νέα προγράμματα σπουδών, την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο».