Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε εκτάκτως το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των πληροφοριών για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε ακυρώσει το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα να μην βρεθεί σε Νίσυρο και Κω.
Επιστρέφοντας εκτάκτως στην Αθήνα και δήλωσε : «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όσοι προκαλούν θα έχουν συνέπειες»
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα, απόγευμα Κυριακής, πριν την αργία του Αγίου Πνεύματος, καταδεικνύει, αν μη τι άλλο ότι τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σοβαρά.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν: ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Η κυπριακή πλευρά, βεβαίως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει το αν η Τουρκία έχει όντως ξεκινήσει γεώτρηση στο εσωτερικό της ΑΟΖ της ή αν απλώς κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρος Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Ο κ. Προδρόμου εκλήθη να σχολιάσει, πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με βάση το οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού.
Οι ενδείξεις συνδέονται με τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, με τον κ. Προδρόμου να επιβεβαιώνει τη μεταφορά υλικών, αλλά να μην επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει και γεώτρηση.
Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου ενώ το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή.
ΥΕΘΑ: Καμία έκτακτη μεταφορά στρατευμάτων στα νησιά του Αιγαίου
«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019” η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες.
Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».
«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στην δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.
Όσον αφορά τη στόχευση της Λευκωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής κατάληξη σε μέτρα, μέσα από διαβουλεύσεις.
Σκοπός είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα μέτρα αυτά να είναι μεν αποτρεπτικά για την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως να είναι και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των εταιρών, ανέφερε η ίδια πηγή, υποδεικνύοντας πως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη.