efsyn.gr

Τη “βάρβαρη έναρξη του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ που εισέβαλαν στην κοίτη του και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου με φορέα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών“, καταγγέλλει η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Οι εργασίες επιλέχθηκε να αρχίσουν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου με αποτέλεσμα τα πουλιά να φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους που καταστρέφονται μαζί με τα αυγά και τα νεογνά τους. Κι αυτά συμβαίνουν παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών τους.

stamataki

Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη.

Τα χέλια, ένα κρισίμως κινδυνεύον παγκοσμίως, απομακρύνονται προς τη θάλασσα, ενώ το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος.

Με την τσιμεντοποίηση που δρομολογείται, το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί στον «Κηφισό» της ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων. Σήμερα, είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής.

Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται και με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2.500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος ως «υδατόρεμα Α΄ προτεραιότητας», ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Πηγή: efsyn.gr