Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 ακόμα δεν λειτουργεί στην χώρα μας, ωστόσο όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση αυτό θα γίνει άμεσα. Γι αυτό έχει δρομολογηθεί η πιλοτική δοκιμή του αριθμού για αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη.
Να διευκρινίσουμε εδώ πως, το λέμε 112 μα πρόκειται για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης» το οποίο αποτελείται από δύο μέρη, που είναι : α) Το ΣΥΔΚΕΑ (Σύστημα Διαχείρισης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης) στο οποίο καλούν οι πολίτες και β) Το ΣΥΣΠ (Σύστημα Συναγερμού Πολιτών) την μαζική αποστολή μηνυμάτων «συναγερμού» στους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το μέρος β, το ΣΥΣΠ δηλαδή είναι αυτό που δεν λειτουργεί στην χώρα μας καν ενώ πλήττεται από φονικές πυρκαγιές και θεομηνίες (για το μέρος α αν καλέσει κανείς τι 112 θα απαντηθεί, αλλά είναι άγνωστο πως είναι στημένο το κέντρο). Οκτώ χρόνια μετά τη διακήρυξη διαγωνισμού για το εκσυγχρονισμένο 112, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο – τον Φεβρουάριο του 2019 – δεν έχουμε καν σειρήνες ! Στο ευρωπαϊκό έγγραφο, όπως αποκαλύπτει το Protagon, επισημαίνεται ότι το 2018 η χώρα μας μαζί με τη Μάλτα ήταν οι μόνες που δεν δήλωσαν στις ευρωπαϊκές αρχές τη λειτουργία κάποιου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Και ενώ η Μάλτα κοινοποίησε τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα μέσα στην επόμενη διετία, η Ελλάδα δεν δήλωσε απολύτως τίποτα !
Στα ευρωπαϊκά χαρτιά η χώρα μας δεν προειδοποιεί τους πολίτες για έκτακτες ανάγκες ούτε με μηνύματα μέσω τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών μέσων, ούτε με εφαρμογές προειδοποίησης από social media, ούτε με κάποιο ειδικό λογισμικό, ούτε καν με σειρήνες… «Όλα τα κράτη μέλη ανέφεραν ένα ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιας προειδοποίησης εκτός από τη Μάλτα και την Ελλάδα», αναφερόταν στο ευρωπαϊκό έγγραφο. Στα στοιχεία που παρείχαν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Επιτροπή Επικοινωνιών, περιλαμβάνονταν και οι προθέσεις τους σχετικά με το πώς σκοπεύουν να αναβαθμίσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τα συστήματα δημόσιας προειδοποίησης την επόμενη διετία. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία δήλωσε από την πλευρά της ότι θα επεκτείνει την κάλυψη του ήδη υπάρχοντος συστήματος των σειρήνων, ενώ η Κύπρος ότι θα προχωρήσει σε αναβαθμίσεις σε κινητά δίκτυα και εφαρμογές λογισμικού. Η Τσεχία ανακοίνωσε προειδοποίηση μέσω SMS, η Ισπανία με συστήματα κινητής τηλεφωνίας, SMS ή εφαρμογών, η Λετονία επίσης με συστήματα κινητής τηλεφωνίας αλλά και ειδικές εφαρμογές λογισμικού για τελικούς χρήστες με προβλήματα ακοής. Ακόμα και η Μάλτα, που μαζί με την Ελλάδα μνημονεύονταν ως οι χώρες που δεν δήλωσαν συστήματα προειδοποίησης, ανακοίνωσε ότι την επόμενη διετία θα αναπτύξει σύστημα με SMS.
Μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωνε σε ανακοίνωσή της: «Το Έργο αυτή τη στιγμή υλοποιείται κανονικά και, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το νέο “112” αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2019, ενώ γίνεται προσπάθεια για ταχύτερη υλοποίηση». Βάσει αυτής της ανακοίνωσης εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα γιατί αφού το έργο θα ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2019 δεν δηλώθηκε καν στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες που συνέλεγαν στοιχεία για την εφαρμογή του 112 ως το ελληνικό σύστημα δημόσιας προειδοποίησης.
Στις 31 Ιουλίου 2018 την έντονη αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκάλεσαν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου που αφορά στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Εκτάκτων Αναγκών “112” στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης των κατοίκων στο Μάτι, ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Σε ανακοίνωση της η ΓΓΠΠ χαρακτήριζε, τότε, «επιεικώς απαράδεκτες» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγορούσε ότι, ενώ γνωρίζει, αποκρύπτει τις κύριες αιτίες για την καθυστέρηση, που οφείλεται σε ανεπαρκή νομοθέτηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και στις κωλυσιεργίες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ :
Σειρήνες σε 16 κράτη μέλη: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Συστήματα προειδοποίησης μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών ή μηνυμάτων μέσω social media σε 10 κράτη μέλη: Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία.
Εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού σε 5 κράτη μέλη: Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία.
Προειδοποίηση μέσω SMS σε 5 κράτη μέλη: Βέλγιο, Εσθονία, Ιρλανδία Λιθουανία, Πορτογαλία,.
Προειδοποίηση μέσω υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και γεωεντοπισμού σε 4 κράτη μέλη: Βέλγιο, Λιθουανία, Ολλανδία, Ρουμανία.
Άρθρο : Κωττάκη Μαριλένα