stamataki

Τα βιβλία είναι πάντα ένα καλό δώρο για όλους, ειδικά για τα παιδιά, που καλό είναι να τα μάθουμε να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα. Θα μπορούσε να είναι ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο για το παιδί μας, το βαφτιστήρι μας, το ανιψάκι μας, το γειτονόπουλο.

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα βιβλία ανά ηλικία.

Σε τι ωφελούν τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια τα παιδιά;

Διαβάζοντας ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι σε ένα παιδί το βοηθάμε να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, τα Χριστουγεννιάτικα ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Παράλληλα το βοηθάμε να καλλιεργήσει τη φαντασία του ενώ συμβάλλουμε σημαντικά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του παιδιού, μιας και το φέρνουμε σε επαφή με τις έννοιες του καλού και του κακού, του νικητή και του νικημένου.

Η ανάγνωση παραμυθιών είναι ένας φοβερά δημιουργικός τρόπος για τον γονέα να περάσει εποικοδομητικό χρόνο με το παιδί του, αφού προδιαθέτει το παιδί να κάνει ερωτήσεις και να κουβεντιάσει, συσφίγγοντας περαιτέρω τη σχέση και το δέσιμο της οικογένειας.

Τέλος, μη ξεχνάμε ότι τα παραμύθια είναι ο ιδανικός τρόπος για το παιδί ώστε να αγαπήσει το βιβλίο!

Βρεφική ηλικία

ΧΟ ΧΟ ΧΟ! Ήρθαν τα Χριστούγεννα!

Συγγραφέας: Holly Berry-Byrd

Άνοιξε τα παραθυράκια και δες τι γιορτινές εκπλήξεις σε περιμένουν ! Το παιδί σας είναι έτοιμο για εξερεύνηση! Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά : Αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα. Καλλιεργούν τις γλωσσικές τους ικανότητες. Μαθαίνουν για τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων.

Κατάλληλο για παιδιά από 10 μηνών.

Εκδόσεις Σαββάλας.

Μια μέρα με τον Αϊ-Βασίλη

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

 

Εκδότης: Ψυχογιός

Ονειρεύεσαι να συναντήσεις τον Αϊ-Βασίλη; Ανακάλυψε πώς περνάει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς! Ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι!

 

Για 1 – 2 ετών

Μουσικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Έτος ‘Έκδοσης : 2019

Εκδόσεις : ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ

Αυτό το μοναδικό βιβλίο αναζήτησης και εύρεσης ανοίγει και στέκεται σαν ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο! Πίεσε το κουμπί κι άκουσε μια χριστουγεννιάτικη μελωδία. Αναζήτησε και βρες όλα τα διαφορετικά στολίδια που κρέμονται από το δέντρο.

Ιδανικό για να το διαβάζεις ή απλώς για να το κοιτάζεις! Με τη βοήθεια των δικών σου αυτοσχεδίασε και τοποθέτησε μικρά στολίδια ή αυτοκολλητάκια που θα διακοσμήσουν καλύτερα το δέντρο σου.

Τρίγωνα Κάλαντα

Έτος Έκδοσης : 2019

Εκδόσεις : Σαββάλας

Ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο βιβλίο με πανέμορφη γιορτινή εικονογράφηση! Περιέχει τους στίχους και τη μουσική από 10 αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πατήστε το αντίστοιχο κουμπί και τραγουδήστε όλοι μαζί τα γιορτινά τραγούδια!

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα – Με 6 υπέροχα πάζλ

Ανυπομονείτε να έρθουν τα Χριστούγεννα; Oι μαγικές ιστορίες των Χριστουγέννων και του Άγιου Βασίλη ζωντανεύουν μέσα σ’ αυτό το υπέροχο βιβλίο με την εξαιρετική εικονογράφηση.

Τα έξι πάζλ θα συντροφεύσουν τους μικρούς αναγνώστες, οι οποίοι θα διασκεδάσουν δημιουργικά ενώ, παράλληλα, θα ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και θα ανταμειφθεί η προσπάθειά τους, βλέποντας τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες εικόνες να ζωντανεύουν στο βιβλίο τους!

Εκδόσεις : ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ

 

Ηλικίες 3 με 5 ετών

Το δικό μου Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Περιέχει 24 βιβλιαράκια και ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Συγγραφέας: Anna Casalis

Μετάφραση: Κάντζολα-Σαμπατάκου Βεατρίκη

Ανυπομονείς να φτάσουν τα Χριστούγεννα; Ξεκίνα να μετράς αντίστροφα τις μέρες μέχρι να φτάσει η αγαπημένη σου γιορτή, διαβάζοντας τα 24 βιβλιαράκια του υπέροχου αυτού Χριστουγεννιάτικου πακέτου!

Μαζί με την οικογένειά σου και τους φίλους σου, κατασκευάστε το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με υλικά και οδηγίες που θα βρείτε μέσα στο πακέτο, και κρεμάστε του τα βιβλιαράκια για να το στολίσετε.

Έτσι, θα έχεις επάνω στο γραφείο σου το δικό σου χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Μια φορά τον χρόνο

Συγγραφέας: Γιώτα Λιβάνη

Έτος έκδοσης : 2019

Μια φορά τον χρόνο ο Άγιος Βασίλης µοιράζει σε όλο τον κόσµο τα δώρα του. Δέχεται τις ευχές και κάνει τα όνειρα πραγματικότητα. Όλους αυτούς τους αιώνες όµως είχε ξεχάσει κάτι σηµαντικό… Τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα να εκπληρώσει και κάποιες ευχές που ποτέ δεν του είχαν ζητηθεί.

 

Ο Χρόνος Ξεκινάει με το Χρατς και Τελειώνει με το Χρουτς

Συγγραφέας: Μαρία Πετκανοπούλου

Εκδόσεις: Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός

Ο χρόνος ξεκινάει με το χρατς και τελειώνει με το χρουτς. Ένας μικρούλης καλικάντζαρος που δεν του έδωσαν καν όνομα, μας δίνει μαθήματα στρατηγικού σχεδιασμού πραγματοποίησης ονείρων, με ονειρόσκονη την αγάπη και τα παιχνίδια. Τα μικρά καλικαντζαρίσια του χεράκια λαχταρούσαν να αγγίξουν ότι η ψυχή του και το μυαλό του ονειρεύονταν.

Αλλά πού ακούστηκε ένας καλικάντζαρος να διαφέρει; Να επιθυμεί να ζήσει με τους ανθρώπους; Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας την ώρα που οι άλλοι αναστάτωναν τον κόσμο, οι κρυφές ματιές στα παιχνίδια των παιδιών, τον γέμιζαν όνειρα.

Η λαχτάρα για αλλαγή, η δύναμη της θέλησης, της αποφασιστικότητας και της πράξης, και η αγάπη κυριαρχούν.

Ένα βιβλίο όπου τα μικρά παιδιά κυκλοφορούν μέσα στον χρόνο, καταλαβαίνουν τον χρόνο, παίζουν με τον χρόνο και χαίρονται με την αδιάκοπη αλλαγή, χαίρονται με το μεγάλωμά τους και τη ζωή τους. Ένα βιβλίο που θα γίνει το αγαπημένο προσωπικό τους ημερολόγιο, όταν πάνω στις λευκές σελίδες στο τέλος, θα ζωγραφίσουν τις δικές τους στιγμές, στη δική τους χρονιά.

Ένα βιβλίο που βγήκε από χέρια, μυαλό, καρδιά που ξέρουν να μιλήσουν με τα παιδιά, που ξέρουν τα παιδιά, που ξέρουν να καταλάβουν τα παιδιά, που μπορούν να τα οδηγήσουν στη μαγεία της καθημερινότητας που αλλάζει.

Πως να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα

Συγγραφέας: Helen Stephens

Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά

Έτος Έκδοσης : 2019

«Δεν επιτρέπονται τα λιοντάρια στο τρένο», είπε η μαμά. Η Έλλη θα φύγει για τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της, αλλά το λιοντάρι της δεν μπορεί να πάει μαζί τους. Η Έλλη στενοχωριέται και το λιοντάρι αποφασίζει να τους ακολουθήσει στα κρυφά. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα;

 

Για παιδιά 6 με 8 ετών

Ο Καρυοθραύστης

Συγγραφέας: Ε.Τ.Α. Χόφμαν

Έτος Έκδοσης : 2019

Το κλασικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Ε.Τ.Α Χόφμαν ζωντανεύει στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου με την εκπληκτική εικονογράφηση. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν την τρυφερή ιστορία της μικρής Κλάρας και του ξύλινου Καρυοθραύστη.

Ο παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης

Συγγραφέας: Morpurgo Michael

Έτος Έκδοσης : 2019

Κάθε Χριστούγεννα, η Νίνα και η οικογένειά της διαβάζουν ένα γράμμα που της έγραψε ο Παππούς της. Στο γράμμα του εύχεται από τα βάθη της καρδιάς του στη Νίνα να ζήσει σε έναν καλύτερο κόσμο. Αναπολεί τις μέρες που πέρασαν μαζί στον κήπο του βρίσκοντας βατράχια και φυτεύοντας σπόρους, όμως ο Παππούς ανησυχεί πως όλα τα πράγματα που αγαπούν τόσο πολύ κινδυνεύουν και προτρέπει τη Νίνα να βοηθήσει ώστε να προστατευθούν.

Μια επίκαιρη ιστορία γεμάτη ελπίδα με θέμα την προστασία του πλανήτη μας, αλλά και το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις μέλλουσες γενιές.

Εγώ το ξωτικό

Συγγραφέας: Μαριβίτα Γραμματικάκη

Έτος Έκδοσης : 2019

Πώς είναι, άραγε, η ζωή ενός ξωτικού; Είναι πράγματι υπέροχη, γεμάτη αστερόσκονη, παιχνίδια, καραμέλες και σοκολατένια κέικ, ταξίδια με έλκηθρα πάνω στους πάγους και χιλιάδες ζαχαρωτά;

Αν θέλετε να μάθετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία του Ντελφ, ενός μοναδικού ξωτικού που θα το λατρέψετε!

Ο Ντελφ αφηγείται την ιστορία του από το δάσος των Χριστουγέννων, εκεί όπου έρχεται κάθε χρόνο ο σάκος με τα γράμματα των παιδιών και μπαίνουν μπρος οι μηχανές σαν ένα τεράστιο εργοστάσιο παιχνιδιών.

Όμως την τελευταία νύχτα που όλα πρέπει να είναι έτοιμα, ένα γκρινιάρικο ξωτικό θα σταματήσει τις μηχανές… Τι δώρα θα μοιράσει ο Αϊ-Βασίλης;

Ο Αστεράνθρωπος

Συγγραφέας: M. H. Clark

Κάθε σούρουπο, όταν ο ουρανός γίνεται ροζ και μπλε και χρυσαφένιος, ο Αστεράνθρωπος πιάνει δουλειά µ’ ένα σακίδιο στον ώµο και ένα φαναράκι στο χέρι, φωτίζοντας περισσότερο τον κόσµο.

Όµως ποιος αλήθεια ξέρει το µυστικό του; Πού πάει κάθε βράδυ µ’ αυτή τη λάµψη που τρεµοσβήνει;

 

Το Ρολόι του Αϊ Βασίλη

Συγγραφέας: Κατερίνα Μαρκαδάκη

Παραμονές Πρωτοχρονιάς! Στο χωριό του Άγιου Βασίλη οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό. Αλλά κάτι φοβερό θα συμβεί: ο Ταγκ, το ξωτικό που είναι υπεύθυνο για το Μαγικό Ρολόι και πιστεύει ότι η δουλειά του είναι σημαντικότερη όλων, θυμώνει, επειδή ο Άγιος Βασίλης και τα υπόλοιπα ξωτικά δεν έχουν την ίδια γνώμη… Κι αποφασίζει να πάει στους καλικάντζαρους και να τους αποκαλύψει το μυστικό, για το πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει σε μία και μόνο νύχτα να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά κόσμου! Θα καταφέρουν, άραγε, οι καλικάντζαροι να καταστρέψουν την ωραιότερη γιορτή του χρόνου;

 

9 με 12 ετών

 

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Συγγραφέας: Hans Christian Andersen

Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου

Μια πασίγνωστη ιστορία σε μια μοναδική έκδοση! Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο πολυμεταφρασμένα έργα του μεγάλου παραμυθά, τώρα σε μια σπάνια «εικαστική ανάγνωση», από την Τσέχα εικονογράφο Κβέτα Πατσοφσκά.

Επηρεασμένη από σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Πολ Κλε και ο Χουάν Μιρό, η Πατσοφσκά (γεν. 1928), αφού μελέτησε την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, άρχισε να εικονογραφεί βιβλία. Σχεδιάζει, ζωγραφίζει και δημιουργεί κολάζ, διερευνώντας τη σχέση κειμένου και εικόνας.

Μια Χριστουγεννιάτικη ευχή

Συγγραφέας: Katherine Rundell

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίο βλέπει από το παράθυρο ένα παράξενο αστέρι και αποφασίζει να κάνει μια ευχή: Εύχεται να είχε μερικούς φίλους να του κάνουν παρέα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αρχίζουν να ξεκρεμιούνται από το έλατο πίσω του, έτοιμα να φέρουν τα πάνω κάτω…

Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ: Σαμποτάζ στα Χριστούγεννα

Συγγραφέας: Ουλρίκε Ράιλανς

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Όταν η Πένι και η ντετεκτιβοσυμμορία της μαθαίνουν για τα πρώτα εξαφανισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, θεωρούν ότι είναι απλά τυχαίο. Σύντομα όμως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν: είναι δουλειά ενός δράστη κατά συρροή. Μια ολόκληρη φυτεία δέντρων καίγεται, μια άλλη προσβάλλεται από μια σπάνια αρρώστια, εξαφανίζονται παραγγελίες και κάποιος κλέβει από τα μπαλκόνια τα τελευταία έλατα. Για την Πένι και Σία αυτό είναι ανήκουστο. Χριστούγεννα χωρίς δέντρο είναι σαν… δεν είναι τέλος πάντων Χριστούγεννα. Τα κορίτσια κάνουν υπομονή και δεν αργούν να πέσουν πάνω σε ένα καυτό ίχνος…

Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα

Συγγραφέας : Χέιγκ Ματ

Εκδόσεις: Πατάκης

Υπάρχει άραγε κάτι στη ζωή μας που μπορεί να είναι αδύνατον να γίνει; Ο μικρός Νικόλαος αυτό πίστευε. Κάποια πράγματα ήταν αδύνατον να γίνουν. Η αλήθεια είναι ότι στην ζωή του δεν ήθελε και πολλά πράγματα. Μόνο την αγάπη του πατέρα του και ένα πιάτο μανιταρόσουπα. Ο πατέρας του όμως ήθελε κάτι παραπάνω. Ήθελε ότι ο κάθε γονιός για το παιδί του. Ήθελε ο γιος του να είναι περήφανος για τον πατέρα του. Ήθελε να μπορούσε να του εξασφαλίσει μια άνετη και πλούσια ζωή. Όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι αρκετό για να είμαστε ευτυχισμένοι. Οι μικρές καθημερινές χαρές της ζωής είναι αυτές που είναι σημαντικές και έχουν αξία.

Ο κ. Τζόελ αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση που του έκαναν για εργασία αλλά το μόνο κακό ήταν ότι θα έπρεπε να μείνει ένα διάστημα μακριά από τον γιό του. Τον μικρό θα τον πρόσεχε η θεία του. Όμως η ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη και έτσι η κακομεταχείριση της θείας του, ανάγκασε τον Νικόλαο να φύγει για να πάει να βρει τον πατέρα του. Αυτό που βρήκε ήταν το χωριό των ξωτικών και το νόημα της ζωής του. Τα πρώτα χρόνια που έμεινε μαζί τους δεν είχε ανακαλύψει το σκοπό της ύπαρξης του. Τον βρήκε όμως και έγινε πραγματικά ευτυχισμένος. Και όχι μόνο αυτός αλλά και οι γύρω του και όλα τα παιδιά του κόσμου.

Το πιο ωραίο πράγμα στη ζωή μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε με το χαμόγελο στα χείλη το οποίο όμως είναι βγαλμένο μέσα από την καρδιά μας.

Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα καλό θα ήταν να προσφέρουμε δώρα και αγάπη σ’ όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Όπως έκανε και ο Νικόλαος ή Σάντα ή Σάντα Κλάους. Δεν έχει σημασία τ’ όνομα. Μόνο η πράξη η οποία θα πρέπει να βγαίνει μέσα από την καρδιά μας. Μπείτε από τώρα στο πνεύμα των Χριστουγέννων και ποιος ξέρει.. ίσως να είναι τα καλύτερα Χριστούγεννά σας..

Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω!

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

Κάτω από τη γη ζει ένα μικρό αγόρι… Δεν του αρέσει να πηδάει, να κλοτσάει, να κάνει σκανταλιές. Ένα αγόρι τόσο διαφορετικό από όλα τα αγόρια της γης. Ένα καλικαντζαράκι τόσο διαφορετικό από όλα τα καλικαντζαράκια της γης. Ο μικρός Νέιθαν λατρεύει τις ιστορίες και πιο πολύ απ’ όλες εκείνη την ιστορία για το μεγάλο δέντρο της ζωής που στηρίζει τη γη. Ο σοφός παππούς του του εξηγεί ότι τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τους καλικάντζαρους και τους έκλεψαν τις πολύτιμες πέτρες που γι’ αυτούς ήταν ιερές. Στο υποχρεωτικό ταξίδι του στην Πάνω Γη ο Νέιθαν θα τραυματιστεί και θ’ αναγκαστεί να μείνει έναν ολόκληρο χρόνο με τους ανθρώπους. Και τότε θα καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο κι ότι υπάρχουν πολλές αλήθειες. Θα ανακαλύψει πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κακοί, όπως δεν είναι όλοι οι καλικάντζαροι καλοί. Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί και διαφορετικοί..

Τα μαγικά Χριστούγεννα της Δέσποινας

Συγγραφέας: Δικαίου Ελένη

Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

«Τυχερή, πάλι θα περάσετε τα Χριστούγεννα στο βουνό! Το βουνό είναι τόπος μαγικός. Τα πιο όμορφα Χριστούγεννα τα περνάς εκεί πέρα!» Κάθε φορά που η Δέσποινα το ακούει αυτό απ’ τις συμμαθήτριές της θέλει να τους πει πως δεν είναι έτσι, αλλά ντρέπεται. Λες και φταίει εκείνη που κάνουν λάθος. Όμως δεν υπάρχει τίποτε το μαγικό στο βουνό όπου βρίσκονται οι «Αμαδρυάδες», το μικρό ξενοδοχείο των γονιών της, κι ας έχει πάρει το όνομά του το ξενοδοχείο τους από νεράιδες. Έτσι η Δέσποινα είναι σίγουρη πως ούτε αυτήν τη χρονιά θα περάσει μαγικά Χριστούγεννα, όμως οι νεράιδες του χιονιού και οι Αμαδρυάδες, οι νεράιδες των δέντρων του δάσους, έχουν άλλη γνώμη.

Καλές επιλογές και καλό… γιορτινό… διάβασμα !

stamataki