Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των Βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή 5 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας καθώς και μεγάλος αριθμός περιπολικών, μοτοσικλετών και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό.

Η Ελληνική Αστυνομία, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες :

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Και μια συμβουλή από το Artemida News : ΜΗΝ οδηγείτε στις ΛΕΑ (Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης).

Τι είναι η ΛΕΑ και γιατί δεν πρέπει να την κλείνουμε ποτέ : Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) δεν είναι μια επιπλέον λωρίδα για πορεία ή ακόμα χειρότερα στάθμευση, αλλά ένας χώρος για έκτακτες μετακινήσεις.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που συναντούν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα είναι η κίνηση στη ΛΕΑ, καθώς τα παρεμποδίζουν από το να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους και αυτό έχει ως συνέπεια αρκετές φορές να κινδυνέψουν άθελα μας ανθρώπινες ζωές.

Η ΛΕΑ είναι η λωρίδα που βρίσκεται δεξιά του δρόμου και διαχωρίζεται με συνεχή διαγράμμιση αντί διακεκομμένης και σκοπός της σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΟΚ είναι να κινούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης, συντήρησης και λειτουργίας του δρόμου. Η παραβίαση της ΛΕΑ επιφέρει πρόστιμο 200 ευρώ, αφαίρεση πινακίδας και άδειας οδήγησης ακόμα και στην περίπτωση εισόδου μόνο για προσπέραση.

Στη ΛΕΑ μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, περιπολικά ή οχήματα του αυτοκινητόδρομου.

Τα δεδομένα έχουν δείξει πως 1 στα 10 ατυχήματα είναι συγκρούσεις με οχήματα που βρίσκονται σταματημένα στη ΛΕΑ.

Φυσικά, επειδή σε κάθε διαδρομή υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να σταματήσουμε άμεσα, στην περίπτωση που στα δεξιά μας βρίσκεται κομμάτι της ΛΕΑ, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα μονάχα εάν το όχημα μας έχει πάθει βλάβη, υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή έχει γίνει υπόδειξη από την Τροχαία :

  • Πριν μπούμε στη ΛΕΑ ανάβουμε τα αλάρμ και μπαίνουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή όσο πιο δεξιά γίνεται και σταματάμε πάντα με τις μπροστινές ρόδες στραμμένες δεξιά.
  • Βγαίνουμε από το όχημα μας και φροντίζουμε αν υπάρχουν άλλοι επιβάτες να αποβιβαστούν μόνο από τις δεξιές πόρτες και να βρεθούν πίσω από τη μεταλλική μπάρα ασφαλείας.
  • Δεν επιχειρούμε για κανένα λόγο να βρεθούμε μπροστά στο όχημα για οποιαδήποτε απόπειρα επισκευής του οχήματος μας.
  • Καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης και δίνουμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία μας και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ώστε να δοθεί ενημέρωση στα οχήματα που θα διασχίσουν τη ΛΕΑ.
  • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε από το όχημα παραμένετε μέσα σε αυτό πάντα δεμένοι με τη ζώνη ασφαλείας.
  • Χρήση της ΛΕΑ δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση εάν χρειαστεί να μιλήσουμε στο κινητό, να πάμε τουαλέτα ή να ξεκουραστούμε καθώς δεν αποτελούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.