Εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην περιοχή μας, με τη θάλασσα να έχει “τραβηχτεί” αρκετά μέτρα προς τα μέσα, όπως φαίνεται και σε σχετικές φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσω των social media.

Μάλιστα, το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και σε άλλα σημεία της χώρας μας, όπως στον Βόλο, στη Σίφνο και στη Σαμοθράκη.

Εξηγήσεις για το φαινόμενο κλήθηκε να δώσει προ ημερών στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, καθώς εκφράστηκαν φόβοι για τον κίνδυνο επικείμενου μεγάλου σεισμού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις, η κατάκλιση λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο». Όπως είπε, «όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως είναι νότιοι άνεμοι», ενώ μπορεί να οφείλονται και «στη σύνοδο κάποιων πλανητών, που ασκούν έλξη στις θαλάσσιες μάζες και τις μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή».

Εξήγησε πως όταν η υποχώρηση της θάλασσας παρατηρείται σε διάφορες περιοχές και όχι μόνο σε μία, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο.

Εντελώς διαφορετική περίπτωση χαρακτήρισε το φαινόμενο που παρατηρείται τελευταία στη Βενετία, όπου “αδειάζουν” τα κανάλια.

Τέλος, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τσουνάμι από το ηφαίστειο της Αίτνας, που θα μπορούσε να πλήξει τα νησιά του Ιονίου. Ο Καθηγητής είπε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, επισημαίνοντας πως τσουνάμι θα μπορούσε να προκληθεί όχι μόνο από έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά και από μία μεγάλη κατολίσθηση στην πλαγιά της Αίτνας.

stamataki