Κινητικότητα παρατηρείται στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb με τους επιχειρηματίες του κλάδου να καταγράφουν πληρότητες σε κοντινούς προορισμούς έως 80%. Οι πληρότητες αυτές βασίζονται ως επί το πλείστον στον εσωτερικό τουρισμού, καθώς οι Έλληνες φαίνεται πως θέλουν να «ξεφύγουν» από τα αστικά κέντρα στο πρώτο τριήμερο χωρίς περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο γίνονται πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Έλληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι δείχνουν μια προτίμηση στους κοντινούς προορισμούς. Έτσι λοιπόν οι πληρότητες για την Εύβοια, τον Πόρο, την Αίγινα, τις Σπέτσες και την Ύδρα αγγίζουν το 80%, ενώ έντονη δραστηριότητα καταγράφεται και στα νοτιοανατολικά προάστια με το Σούνιο και την Αρτέμιδα να καταγράφουν πληρότητες έως και 90%.

stamataki

«Στα ακίνητα που βρίσκονται χρόνια στην πλατφόρμα και έχουν πολλές κριτικές η πληρότητα αγγίζει και το 100%» σχολιάζει η Δώρα Δήμου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού ιδιοκτητών Airbnb και προσθέτει πως «στα νεότερα ακίνητα οι τιμές είναι πιο χαμηλές και οι πληρότητες φτάνουν έως 70%».

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός πως δεν υπάρχουν αρκετές κρατήσεις από ξένους τουρίστες, κάτι που πριν την πανδημία συνέβαινε. Μόνο κάποια groups τουριστών προχωρούν σε κρατήσεις, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει από τα μέσα Ιουλίου , με αστάθμητο πάντα παράγοντα τη βρετανική τουριστική αγορά, η οποία αναμένεται να παραμείνει κλειστή και τον Ιούλιο για τη χώρα μας.

Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA λειτουργούν, μεταξύ άλλων, 7.008 ενεργές κατοικίες στην Αθήνα, 2.851 στη Μύκονο, 3.549 στη Σαντορίνη, στην Πάρο 2.086, στην Κρήτη 16.854, στην Κέρκυρα 5.694 και στη Ρόδο 3.126 ακίνητα. Επίσης καταγράφεται μια τάση για διαμονή σε πολυτελή ακίνητα-βίλες, κάτι που ίσως οφείλεται στο γεγονός στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που είδαν κάποιοι συμπολίτες μας, εξαιτίας της καραντίνας και της περιστολής των δαπανών που αυτή συνεπάγεται.

Αξίζει να αναφερθεί πως διεθνώς η Airbnb καταγράφει σημαντική αύξηση στα πολυτελή ακίνητα με τη διαμονή σε αυτά ή σε κάστρα στην Ιταλία και την Ισπανία να βλέπουν αύξηση 94% το πρώτο τετράμηνο, σε σύγκριση με το 2020, ενώ σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 έχει καλυφθεί το 87% των κρατήσεων που παρατηρούνταν πριν την πανδημική κρίση.

Πηγή: liberal.gr