Απάντηση σε δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις για την προστασία μας εν ώρα σεισμού

Ερώτηση : Ισχύει η οδηγία κάλυψης κάτω από ένα τραπέζι σε περίπτωση σεισμού, ή έχει αντικατασταθεί από το “τρίγωνο ζωής”;

Απάντηση : Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας εάν κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκεστε μέσα σε κτίριο είναι :

stamataki
  • Μείνετε στο χώρο που είστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με το χέρια σας το πόδι του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα κ.ά.) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φτάνει σε διάφορους παραλήπτες το ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο: “Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε!”, στο οποίο προτείνονται κάποια μέτρα προστασίας την ώρα του σεισμού που σχετίζονται με την υιοθέτηση του “τριγώνου ζωής”. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά προστασίας αφενός ΔΕΝ αποτελούν νέα επίσημη οδηγία, δηλαδή ΔΕΝ έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα και αφετέρου η FEMA (Federal Emergency Management Agency), ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει, προτείνοντας ως καταλληλότερη οδηγία προστασίας την ώρα του σεισμού το: σκύψε, καλύψου και κρατήσου από το πόδι του επίπλου (drop, cover and hold on).

Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται λόγω των προαναφερόμενων επικινδυνοτήτων όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κτίρια προσπαθούν να μετακινηθούν ή προσπαθούν να φύγουν από αυτό την ώρα του σεισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση και η οποία θα μας προφυλάξει από τις επικινδυνότητες.

Οι προαναφερόμενες οδηγίες που αφορούν στην αυτοπροστασία των πολιτών από τις επικινδυνότητες που υπάρχουν μέσα στο κτίριο και κατά συνέπεια στη μείωση των τραυματισμών τους σε περίπτωση σεισμού, είναι αυτές που ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ από τον Ο.Α.Σ.Π. αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα. Η κάλυψη κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης από τα διάφορα αντικείμενα, συσκευές και έπιπλα που ανατρέπονται ή σπάζουν, π.χ. θραύσματα των τζαμιών, σοβάδες κ.ά.

Επειδή ο σεισμός είναι ένα «ευαίσθητο» θέμα που ενδιαφέρει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος της αυτοπροστασίας ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στον κάθε πολίτη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού.

Ο Ο.Α.Σ.Π., ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας της χώρας μας για θέματα αντισεισμικής πολιτικής, όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο ή θρανίο (κρατώντας με το χέρι το πόδι του επίπλου) την ώρα του σεισμού.

Ερώτηση : Μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί κάτω από την κάσα της πόρτας την ώρα του σεισμού;

Απάντηση : Μόνο εάν βρίσκεται σε κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία, δηλαδή πέτρινο ή πλινθόκτιστο κτίριο. Στα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα η κάσα της πόρτας δεν προσφέρει κάποια ιδιαίτερη προστασία. Η βασική οδηγία αυτοπροστασίας σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι: σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό, ξύλινο τραπέζι ή γραφείο και κράτησε το πόδι του.

Πηγή: ΟΑΣΠ